Nieuws Actueel

Weer plek voor duizend extra vluchtelingen in Nederland

Van onze redactie 23 september 2015

Image 5267916

In Zaandam worden de vluchtelingen in oude paviljoens van de Dam tot Damloop in het Burgemeester in 't Veldpark opgevangen. Dat heeft burgemeester Geke Faber woensdag gezegd. Faber vindt het park geen ideale locatie voor de opvang. ''Toch is dit nu de enige grootschalige locatie in Zaanstad die per direct gebruikt kan worden. Het is een noodoplossing voor een noodsituatie'', zei de burgemeester woensdag.

Het zou gaan om vluchtelingen die niet meteen terechtkunnen in de centrale opvanglocatie in Ter Apel. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil op korte termijn de vluchtelingen welkom heten in Zaandam. Het COA is inmiddels begonnen met het inrichten van de tenten. Faber: ,,Wij hebben als college steeds gezegd dat, wanneer we worden gevraagd asielzoekers op te vangen, we daaraan willen meewerken. We voelen dit als onze verantwoordelijkheid. De oproep van veel inwoners van Zaanstad om vluchtelingen te helpen, steunt ons hierin."

Woensdag werd bekend dat ook in Leeuwarden een vluchtelingenopvang gerealiseerd gaat worden. In het WTC Expo is er medio oktober tot begin januari plek voor zeshonderd mensen. Donderdagavond is er een informatiebijeenkomst voor omwonenden en bedrijven in de omgeving.

In het zuiden van het land werd deze week een 30-jarige Syriër opgepakt op verdenking van het smokkelen van tien vluchtelingen. Onder hen waren een vrouw en drie kinderen. De vluchtelingen zaten in een trein die van Duitsland naar Nederland ging. De marechaussee controleerde de trein in Venlo, waarna de vluchtelingen ontdekt werden.