Nieuws Actueel

Weer stemming in Grieks parlement

Martijn Vervest 22 juli 2015

Griekenland economie 335

Het Griekse parlement stemt laat op woensdag (naar verwachting rond 23.00 uur onze tijd) voor de tweede keer sinds 12 juli over een pakket maatregelen die geldschieters eisen in ruil voor een nieuw noodkrediet. Dat bedraagt 86 miljard euro. Als het parlement akkoord gaat, kunnen de onderhandelingen over het verstrekken van de nieuwe noodkredieten serieus beginnen.

Dat er weer een noodkrediet komt, na 240 miljard euro aan kredieten eerder, is 12 juli met Europese geldschieters afgesproken na maandenlang onderhandelen. Premier Alexis Tsipras zag uiteindelijk van zijn confrontatiekoers af, om te voorkomen dat Griekenland uit de eurozone zou worden gezet.

OmmezwaaiHij ligt in zijn eigen links-radicale achterban onder zwaar vuur wegens die ommezwaai. Maar waarnemers schatten dat hij niet hoeft te vrezen dat het pakket woensdagavond wordt weggestemd. De belangrijkste oppositiepartijen steunen hem, net als vorige week, en dat maakt het verlies aan parlementaire steun in eigen gelederen goed.

Bovendien staan enkele erg impopulaire 'pijnpunten' niet in de woensdag voorgelegde wetgeving. Het gaat daarbij om omstreden wetswijzigingen over pensionering en over belastingvoordelen voor boeren. Dat maakt het voor de fractie van Tsipras' Coalitie van Radicaal Links (Syriza) iets minder moeilijk verteerbaar.

Voorgelegde maatregelenMaar de vraag wordt in Athene steeds luider gesteld hoe lang de links-radicale premier een minderheidsregering overeind houdt, die wordt gedoogd door de centrumrechtse oppositie. Vorige week stemde circa een kwart van de 149 Syriza-parlementariërs tegen de voorgelegde maatregelen. Het parlement telt driehonderd zetels.