Nieuws Actueel

Weer stoffelijke resten ontdekt op rampplek MH17 (video)

Van onze redactie 11 november 2014

Het is voor de vijfde keer in twee weken tijd dat er overblijfselen van slachtoffers van de vliegramp zijn ontdekt.

Leden van de repatriëringsmissie kregen van omwonenden twee identiteitsbewijzen van slachtoffers overhandigd. De stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen worden overgebracht naar Charkov. In die plaats voeren experts een eerste forensisch onderzoek uit. Daarna gaan de resten en identiteitspapieren naar Nederland. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend.

Vooruitgang De vondst dinsdag is gedaan door de repatriëringscommissie onder leiding van Pieter-Jaap Aalbersberg. Hij benadrukt dat de missie samen met de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) elke mogelijkheid benut om het gebied in te gaan. ,,We zijn en blijven zeer afhankelijk van de veiligheidssituatie in het gebied, maar ondanks de omstandigheden lukt het toch om vooruitgang te boeken."

De missie staat ook klaar om de wrakstukken van het toestel van Malaysia Airlines te gaan bergen. ,,De gesprekken onder leiding van de OVSE over de berging van wrakstukken lopen nog. Zodra de missie groen licht krijgt én de veiligheidsomstandigheden het toelaten, kunnen we aan de slag. Alles is ter plaatse om te beginnen'', aldus Aalbersberg.