Nieuws Actueel

Weer verlies voor Europese beurzen

Van onze redactie 11 september 2015

Image 5232941

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,4 procent lager op 430,23 punten. De MidKap daalde 1,3 procent naar 636,50 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 1 procent aan waarde.

Vrijwel alle fondsen in de AEX stonden in het rood. Grootste dalers bij de hoofdfondsen waren kabelaar Altice en verzekeraar Delta Lloyd met minnen van 3,6 procent.

MidKap

Unibail-Rodamco verloor 2 procent. Het Frans-Nederlandse vastgoedconcern gaat in de Parijse kantorenwijk La Défense een project ontwikkelen van honderden miljoenen.

In de MidKap zette Besi de daling voort met een min van 4,3 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie kelderde donderdag ruim 23 procent na een omzetalarm. De sterkste stijger bij de middelgrote fondsen was de toeleverancier aan apotheken Fagron met een plus van ruim 4 procent.

AirFrance-KLM

Air France-KLM ging licht omhoog in de MidKap. De Franse pilotenvakbond SNPL gaat volgens zakenkrant Les Echos toch praten met Air France over bezuinigingen. Tot dusver weigerden de vliegers het gesprek aan te gaan met de directie over een besparingsprogramma dat al een jaar geleden werd aangekondigd.

In Stockholm zakte TeliaSonera 1 procent. Brussel is niet akkoord gegaan met de voorgenomen samensmelting van de Deense onderdelen van de Scandinavische telecombedrijven TeliaSonera en Telenor. De Deense concurrent TDC leverde in Kopenhagen 7,7 procent in.

De euro noteerde 1,1331 dollar, tegen 1,1269 dollar bij het Europese slot op donderdag. De olieprijzen stonden lager na de sterke opmars van een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,2 procent tot 44,92 dollar. Brentolie werd 1,7 procent goedkoper en kostte 48,11 dollar per vat.