Nieuws Actueel

Wees niet té vernieuwend, maar wel eigenzinnig

Caroline Spilt 27 maart 2015

Lady gaga innovatie blog

De blogtop 5 van deze week draait om inspiratie en goede raad. Wees niet te vernieuwend (Martine), maar wel eigenzinnig (Wouter), en sta er tijdens het 'rennen, springen en vliegen', af en toe bij stil dat je maar 43 gezonde jaren krijgt (Karen). Besteed ze goed, te beginnen met het lezen van de beste blogs van het moment:

1. Martine Teeselink - Floppen door té vernieuwend te zijn

Afgelopen week werkten wij met een klant die al talloze geweldige concepten heeft geïntroduceerd in de technische markt. Sommige daarvan worden nu nog steeds veel verkocht, van andere is al een zoveelste versie op de markt, maar er zijn er ook een paar helemaal niet aangeslagen. Terwijl ze toch echt enorme voordelen voor klanten op zouden leveren. Dat hoor je wel vaker - een ondernemer of uitvinder die zijn tijd te ver vooruit is. Zoals onze klant het formuleerde: "wij probeerden technologie uit 2014 te verkopen in 2010".

2. Wouter Volkeri - De slimme vrouw van Matmata

Tijdens een rondreis door Tunesië in 2002 bezocht ik een klein Berbers dorpje 450 kilometer ten zuiden van Tunis genaamd Matmata. Het dorp was ondergronds gebouwd, zodat bewoners zich konden verschuilen voor de felle brandende zon. De temperatuur in de woningen bleef door de ondergrondse constructie – zowel in de winter als in de zomer – constant tussen de 20-22 graden.

3. Toin Saris - De Retail agenda is een dood paard

Ik kom uit een echt middenstandsgezin. Mijn vader was smid en mijn moeder deed de winkel. We hadden in de jaren ‘60 en ‘70 de grootste winkel van het dorp, waar werkelijk alles te koop was. Van huishoudelijke en cadeauartikelen tot ijzerwaren en gereedschappen, van oliekachels tot tuingereedschappen en van fietsen tot speelgoed. Met gemiddeld drie tot vijf bruiloften per week (in een dorp van 4000 zielen!) gingen de spullen voor uitzet als zoete broodjes over de toonbank. Op de top werkten er 8 mensen in de winkel en de smederij.

4. Karen van Riel - Wat doe jij met jouw 43 gezonde jaren?

Vandaag wil ik stilstaan bij het element ‘tijd’. Een gemiddelde Nederlandse man leeft 79 jaar, waarvan een kleine 65 jaar 'in goed ervaren gezondheid' volgens het CBS. Vrouwen worden gemiddeld ouder (bijna 83 jaar), maar voelen zich minder vaak kiplekker. Dan moet je nog meetellen dat we met z’n allen een derde van onze tijd slapend doorbrengen. Zo heb je als man in totaal gemiddeld 43; en als vrouw gemiddeld 41,7 gezonde jaren te leven terwijl je ook daadwerkelijk wakker bent om het mee te maken.

5. Sigrid Janssen - ZZP'er: ziek worden overkomt mij niet

Daar zit je dan, thuis op de bank. Even niet in staat mee te draaien in de werkende maatschappij. Onrust maakt zich van je meester. Hier hoor je niet. Je was bezig met innoveren, groeien en ontwikkelen van je bedrijf. Als directeur-eigenaar heb je helemaal geen tijd om ziek te zijn. Je wil doorwerken. Maar een beroerte heeft je plannen gedwarsboomd.