Nieuws Actueel

Weg met de bierfiets

Lotte Grimberg 17 juni 2015

Weg moet die, de bierfiets. Meer dan 6000 Amsterdammers hebben de petitie ondertussen getekend. "De bierfiets is een bron van ergenis voor de bewoners van het centrum", schrijven de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad op hun site. Vandaag wordt de petitie aangeboden aan de gemeente. "De stad wordt een groot pretpark", vertelt Els Ipings namens de bewoners van de binnenstad in een interview met NOS. "Mensen moeten vluchten als er een bierfiets met joelende mensen de brug af komt."

PetitieBierfietsverhuurder Ard Karsten vindt de petitie overdreven. Hij vindt een verbod op de bierfiets dan ook overbodig. "We hebben afspraken gemaakt met de gemeente. We rijden nu een vaste route, mogen een maximale hoeveelheid bier aan boord hebben en er is geen geluidsversterking."

De maximale hoeveelheid bier aan boord staat nu op 20 liter voor 17 personen. Dat is iets meer dan een liter bier per persoon. "Dus over hoeveel biertjes praten we nou eigenlijk nog?", zegt Ad Karsten gefrustreerd.

GrachtenIets meer dan een jaar geleden was er ook ophef over de bierfiets in Amsterdam. Dit keer ging het over de komst van zes varende bierfietsen in de grachten. Toen reageerde De Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad alsvolgt: "Dit soort vaartuigen horen thuis in een pretpark en niet in een drukke binnenstad en al helemaal niet op het water."