Nieuws Actueel

Weg met te mager model

Van onze redactie 1 april 2015

Image 4835291

Er was even sprake van dat eigenaren van Franse modellenbureaus een gevangenisstraf of boete zouden riskeren door meisjes de catwalk op te sturen met een BMI (Body Mass Index) onder 18. Voorbeeld: een meisje van 1.60 meter die 46 kilo weegt, heeft een BMI van 18. Linkse partijen houden zo'n drempel tegen want ze vrezen dat magere modellen werk in de mode-industrie dan wel kunnen vergeten. Dit vinden ze discriminatie.

Maten opnemen Elske van den Berg, directeur behandelzaken bij het Amsterdamse eetstoorniscentrum Novarum, vindt het vreemd dat die politici volksgezondheid niet belangrijker vinden. "1 bezwaar was dat je niet zomaar iemands BMI kunt opvragen, maar op ieder modellenbureau worden de maten opgenomen. Je hebt ook geen BMI-berekening nodig. Met het blote oog is meestal te zien of een model veel te mager is of uitgeteerd."

Ze hoopt dat de Franse aanpak ook in Nederland een discussie losmaakt. Meisjes vergelijken zich met de broodmagere modellen en worden onzeker over hun lichaam. Ze denken dat ze er ook zo uit moeten zien om succesvol te zijn.

Sjoemelen Angela Willemse heeft een bedrijf voor gezondheidsvoorlichting aan modellen. Ze is zelf model en weet dat er makkelijk te sjoemelen is met een BMI-certificaat. "Meestal stuurt het modellenbureau je naar een apotheek waar je op de weegschaal moet staan en een briefje met je BMI krijgt. Als je te mager bent, is het een koud kunstje om met een zwaar boek op de weegschaal te gaan."