Nieuws Actueel

Weg naar de Bevrijding: Verhaal van de bevrijding is af

Van onze redactie 5 mei 2015

Image 4902756

Bijna 15 maanden lang hebben verslaggevers, beeldredacteuren, internetspecialisten, documentalisten en vormgevers gewerkt aan het internetproject dat het bevrijdingsverhaal vertelt vanaf D-day, juni 1944, tot de val van Berlijn, mei 1945. Wegnaardebevrijding.nl volgt in verhaal, beeld en geluid het verhaal en de route van de geallieerde bevrijders. Hun strijd, van het grote strategische verhaal tot het relaas van de individuele soldaat, wordt in twaalf hoofdstukken verteld aan de hand van historische momenten met monumentale foto's, filmbeelden en actuele reportages. De redactie werkte ruim een jaar lang onafgebroken aan het historische verhaal en hield daarmee gelijke tred met de gebeurtenissen in 1944 en 1945.

D-day De start was vorig jaar met D-day, de invasie van de geallieerde bevrijders in Normandië. Daarna volgden de strijd in Frankrijk en België, operatie Market Garden in Arnhem en Nijmegen, de slag om de Schelde in Zeeland en de bevrijding van Brabant, Limburg en de rest van Nederland.

70 jaar bevrijding Met de maandelijkse toevoeging van elk nieuw hoofdstuk werd het bevrijdingsverhaal steeds completer. De rode draad is de verbinding tussen toen en nu. Wat is 70 jaar na het begin van de bevrijding nog zichtbaar, voelbaar en bekend over de strijd in West-Europa in '44 en '45? In het aan de website gekoppelde jongerenproject maakten jonge verslaggevers langs de bevrijdingsroute dwars door Europa contact met leeftijdsgenoten om deze vragen te beantwoorden.

Vfonds Het was het vfonds, het nationaal fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg, dat het belang van de site wegnaardebevrijding.nl niet alleen als educatief project voor scholen onderkende. De investering van het vfonds was en is ook bedoeld ter ondersteuning van een blijvend historisch document op internet.