Nieuws Actueel

Weg uit Doetinchem door lege panden

De toekomst van winkelstad Doetinchem ziet er niet goed uit. Dat vindt Piet Zoomers, dat de winkel sluit.

HENNY HAGGEMAN 10 november 2016

Doetinchem winkelstraat

De toenemende leegstand in de Boliestraat in de binnenstad van Doetinchem is de reden dat kledingzaak Piet Zoomers na 22 jaar vertrekt. "Ik ken Doetinchem als kleine jongen en constateer dat de winkelstad achteruit is gehold", zegt Richard van Roon (52), sinds tien jaar mede-eigenaar van de winkelketen die na de sluiting van Doetinchem nog uit negen vestigingen zal bestaan.

Piet Zoomers sluit 31 december definitief de deuren van het pand in de Boliestraat. Helemaal onverwacht is het vertrek niet omdat de huur al was opgezegd en dit voorjaar bleek dat de eigenaren van de keten huurverlaging vroegen. Saillant detail is dat deze huurverlaging werd gevraagd aan Piet Zoomers zelf, de oprichter van de winkelketen die niet meer in het bedrijf zit. Tot de huurverlaging kwam het niet.

"Maar het is niet alleen de huur die een rol speelt bij ons vertrek", zegt Van Roon. "Het pand is een splitlevel met zeven verdiepingen. Op elke verdieping wil je personeel hebben lopen, daardoor zijn de kosten aan de hoge kant. Het klopt dat we ook naar een ander winkelpand in de binnenstad hadden kunnen gaan. Maar we vinden dat de toekomst van winkelstad Doetinchem er niet goed uit ziet."

Wie door de Boliestraat - na de Hamburgerstraat en de Catharinastraat dé winkelstraat van Doetinchem - wandelt, ziet wat Van Roon bedoelt. Van de 26 winkelpanden staan er nu 3 leeg. Veruit de grootste is het pand met 30 strekkende meter gevel waar tot dit voorjaar kledingzaak HoutBrox (voorheen Duthler) zat. Een ander groot pand dat leegstaat, is dat waar Adam Brandstore in huisde. De winkel verkaste eerder dit jaar naar de Hamburgerstraat. Kledingzaak Wil Klaassen dreigde ook te stoppen in de Boliestraat, maar zag daar in maart toch van af.

Bij de vestiging van Piet Zoomers in Doetinchem werken elf mensen: fulltimers en parttimers. Voor de mensen is ontslag aangevraagd en zijn, volgens Van Roon, gesprekken gaande. Hij bracht het slechte nieuws dinsdag zelf aan de medewerkers.

Door de sluiting daalt het aantal winkels van Piet Zoomers naar negen. In de geschiedenis van de kledingketen ging er één keer eerder een winkel dicht, volgens Van Roon: "Dat was lang geleden in Raalte en gebeurde om dezelfde reden. We zagen er geen toekomst meer. Het is niet zo dat het nu slecht gaat met Piet Zoomers. Maar we willen niet, zoals bij HoutBrox en V&D, wachten met handelen met als risico dat we uiteindelijk te laat ingrijpen. "

Piet Zoomers heeft naast de winkel ook een magazijn in Doetinchem waar twintig mensen werken. Dit magazijn aan de Fabrieksstraat blijft gehandhaafd.