Nieuws Actueel

Weginspecteur mag boetes uitdelen

Van onze redactie 2 februari 2015

Maandagochtend worden ze beëdigd als Bijzonder Opsporingsambtenaar (boa). Ze mogen het bonnenboekje trekken als auto's een rood kruis boven de weg negeren of als (vracht-)wagens op de vluchtstrook parkeren.

Het gaat om een proef die vooralsnog wordt gehouden op de Ruit van Rotterdam, de snelwegen A4, A13, A15, A16, A20 en A38.

Boetes Parkeren op de vluchtstrook gebeurt vaak door vrachtwagenchauffeurs die de rijtijdenwet niet willen overtreden. Iets te lang doorrijden kan tot boetes leiden. Vooral in Zuid-Europa krijgen truckers vaak torenhoge boetes als ze de rijtijdenwet in de voorgaande weken hebben genegeerd, ook als ze op het moment van de overtreding in Nederland waren. Ze riskeren daarom liever een lagere boete als ze parkeren op de vluchtstrook. Scheidend voorman Alexander Sakkers van Transport en Logistiek Nederland pleitte in 2013 al voor invoering van een 'parkeerwacht voor de snelweg'.

Rood kruis Het negeren van rode kruisen boven de snelweg brengt regelmatig wegwerkers en ook weginspecteurs in gevaar. In 2014 werden 21 auto's van weginspecteurs aangereden terwijl ze een gevaarlijke situatie op de weg probeerden te beveiligen. De inspecteurs sluiten bijvoorbeeld een stuk weg af als een auto met pech is gestrand of als er een ongeluk is gebeurd. Landelijk is een campagne gestart om het negeren van rode kruisen tegen te gaan.

De proef in Rotterdam is een samenwerking van de Rijkswaterstaat, het ministerie van Justitie, de politie en De Verkeersonderneming, een organisatie die de doorstroming op de wegen rond Rotterdam moet verbeteren.