Nieuws Actueel

Wegrottende kades in drukke Dokhaven gerestaureerd

Van onze redactie 17 december 2015

Kade

Vlissingen maakt haast met de rotte kades in de Dokhaven. Er moet voor miljoenen euro's vernieuwd worden, is te lezen in de PZC. Het gebied wordt de komende tijd de plek voor veel bedrijvigheid.

Volgend jaar wordt de noordkade achter nieuwe damwanden gezet. Kosten: 6000 euro per strekkende meter. “En dat is enkel het slaan van de damwand”, zegt projectdirecteur Hans van Houdt. Langs alle 350 meters van de Jan Weugkade wordt het stalen bordes boven het water gesloopt en alle loze leidingen en kabels weggehaald. Ter hoogte van de Timmerfabriek zijn weer hekken opgesteld om voetgangers weg te houden. “Je loopt er kans zó in een gat te verdwijnen”, waarschuwt Van Houdt tijdens een inspectieronde in de boot van havenmeester Theo Marinisse. “Achter de damwand zijn holle ruimten in het zand.”

De Dokhaven moet stevige wanden hebben, want er hangt veel aan vast: de nieuwe Koningsbrug die er in de tweede helft van 2017 moet komen, de ontsluiting van de Machinefabriek, de jachthaven die inmiddels dimensies van een mirage krijgt, maar ook prozaïscher voorzieningen zoals de nieuwe binnenwaterkering aan de zijde van de Hellingbaan. Er een nieuwe dam ter hoogte van de nu afgesloten, doorgeroeste voetgangersbrug. Wat er met het dan afgesloten stuk Dokhaven gebeurt, is nog onduidelijk.

Achter de oude kades schuilen verraderlijke gaten. Foto: Ruben Oreel