Nieuws Actueel

Weinig beweging op beurzen

Lotte Grimberg 21 mei 2015

Image 4938444

,,Het is een relatief rustige beursdag. Gezien de opmars de afgelopen dagen blijven de markten redelijk goed liggen. De lage rente en de maandelijkse aankopen van de ECB blijven de beurs ondersteunen. De bedrijfsresultaten zullen naar verwachting dit kwartaal verbeteren en economisch gezien gaat het niet echt slecht'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De hoofdgraadmeter in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent lager op 501,47 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 758,30 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 0,4 procent. Londen won 0,1 procent.

Minder economische groei

Uit cijfers van marktonderzoeker Markit bleek dat de economische groei in de eurozone in mei iets is afgezwakt ten opzichte van april. De Duitse industrie groeide minder sterk dan een maand eerder en de industriële activiteit in Frankrijk ging opnieuw achteruit.

Grootste daler in de AEX was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco met een min van 1,1 procent. Olieconcern Shell was de grootste stijger met een plus van 1,1 procent. In de MidKap ging navigatiebedrijf TomTom aan kop met een winst van 6,5 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley.

Ballast Nedam

Ballast Nedam (plus 15,8 procent) maakte een wilde rit op Beursplein 5. Sinds het bouwbedrijf dinsdag aangaf te praten met een aantal buitenlandse partijen over een fusie of overname, is het aandeel flink in waarde toegenomen.

In Londen verloor Royal Mail meer dan 1 procent, ondanks beter dan verwachte winstcijfers. De Britse post- en pakketbezorger wist zijn winst afgelopen jaar te vergroten, ondanks hevige concurrentie op de markt voor pakketten. De omzet bleef vrijwel onveranderd.

De euro stond op 1,1149 dollar, tegen 1,1080 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,1 procent tot 59,61 dollar. Brentolie werd ook 1,1 procent duurder, op 65,77 dollar per vat.