Nieuws Actueel

Weinig gestaakt vorig jaar

Caroline Spilt 1 mei 2015

Staking postnl pakketjes chauffeurs staken groot

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft vorig jaar 25 stakingen geteld. Hieraan deden 10.000 werknemers mee en er gingen in totaal 41.000 arbeidsdagen verloren. Het aantal arbeidsgeschillen ligt in 2014 iets boven het gemiddelde van deze eeuw, dat uitkomt op 21 stakingen per jaar. Het aantal werknemers dat vorig jaar staakte is relatief laag. Deze eeuw legden jaarlijks gemiddeld 33.000 werknemers het werk neer. Dit maakte het CBS vrijdag bekend.

Meer dan de helft van de stakingsdagen (23.000) in 2014 komt voor rekening van de schoonmaakbranche. Een cao-conflict leidde ertoe dat schoonmakers bijna tien weken lang acties voerden. Die werden beëindigd nadat in juni alsnog een akkoord werd bereikt over een 3-jarige cao.

OorzaakAan negen van de 25 stakingen lag een geschil in de cao-sfeer ten grondslag. Het kan dan gaan om looneisen, maar bijvoorbeeld ook om secundaire arbeidsvoorwaarden als pensioenregelingen en toeslagen voor overwerk. Er zijn elf acties gevoerd om voorgenomen ontslagen te voorkomen die gepland waren in op handen zijnde bedrijfssluitingen of reorganisaties.

De meeste acties werden uitgeroepen door de vakbonden. Drie stakingen waren wilde acties, waarbij werknemers zelf het voortouw namen en de vakbonden er niet vanaf de start bij waren betrokken. Twaalf stakingen duurden langer dan vijf dagen. Bij deze stakingen gingen ook de meeste arbeidsdagen verloren: bijna 33.000. Zes acties duurden korter dan een dag, hierbij gingen 200 arbeidsdagen verloren.

EuropaVergeleken met veel Europese landen kent ons land betrekkelijk weinig arbeidsonrust. Internationaal gezien is het aantal stakingsdagen in Nederland laag. Gemiddeld gingen er in de periode 2009-2013 per duizend werknemers negen dagen door stakingen verloren. In België gingen bijvoorbeeld per duizend werknemers gemiddeld 66 arbeidsdagen per jaar verloren, meer dan het zevenvoudige van het Nederlands gemiddelde. De stakingsbereidheid in Duitsland is vergelijkbaar met die in Nederland.