Nieuws Actueel

Wel of geen banen creëren in de hightechindustrie?

Van onze redactie 12 februari 2015

UitvoeringDe vergadering was een initiatief van de PvdA-fractie in Provinciale Staten. Die voelde zich nogal gepasseerd dat het rapport Twente Werkt! al volop in uitvoering is, terwijl de provinciale politiek zich er nog niet over heeft uitgesproken.

MaakindustrieEen van de knelpunten van het rapport voor de provincie is de sterke focus op HighTechSystemen en Materialen (HTSM). Die maakindustrie is nu goed voor 10 procent van de banen in Twente, lang niet zoveel als bijvoorbeeld de zorg of de recreatieve industrie. Dus waarom zou je daar zoveel investeren? Vooral nu het rapport ook aangeeft dat 42 procent van de werkzoekenden in Enschede laaggeschoold is.

HazewinkelMaar volgens Twente Board-voorman Herman Hazewinkel levert elke baan in de hightechindustrie ook andere banen op voor lager geschoolde werkzoekenden. Ook blijkt dat er in Twente in principe genoeg banen voor laaggeschoolden zijn, maar dat die vaak worden ingenomen door mensen met wel een goede opleiding. Ook daar wil de Twente Board aan werken.