Nieuws Actueel

Welgro Groenlo maakt grote sprong voorwaarts naar China

Van onze redactie 27 mei 2015

Welgro Jan Ruland van den Brink

Technologie uit Groenlo naar ShanghaiHet samenwerkingsverband met Xin Bai Qin is relatief snel tot stand gekomen. „We hebben in november 2012 voor het eerst met elkaar gesproken en afgelopen januari zijn de contracten getekend”, aldus Wiljon Wellink. „De onderneming waartoe Xin Bai Qin behoort is nu ongeveer net zo groot als Welgro, maar wordt op termijn tien keer zo groot als wij zijn. Daar ben ik van overtuigd. Met het toenemen van de welvaart neemt ook de vraag naar vlees toe in China. Dat betekent meer vee en dus ook meer veevoeder dat vervoert moet worden. Het materieel waarmee China veevoer wordt getransporteerd is van staal, terwijl wij met aluminium werken. Qua technologie maakt onze Chinese partner een stap van bijna veertig jaar vooruit.”

‘Voor een jaar vol met opdrachten’Al acht jaar lang probeert Welgro voet aan de grond te krijgen in de groeimarkt China. Gesprekken met potentiële partners liepen echter om uiteenlopende redenen op niets uit. Wellink: „Via een veevoederproducent uit Thailand zijn we met ze in gesprek gekomen. Deze CP Group is een bestaande klant van Xin Bai Qin. Onze Chinese partner gaat met onze technologie een product maken dat hypermodern is in China, maar ze hamerden er voortdurend op dat de kostprijs niet te hoog mocht worden. Aanvankelijk leek het daarop stuk te lopen. Ze zagen aanvankelijk onder andere het voordeel van de overstap naar aluminium onvoldoende in. Dat heeft voor maanden vertraging gezorgd. We zijn een samenwerkingsovereenkomst over ten minste 25 jaar met ze aangegaan.”

Het is een mooi succes voor Welgro, dat jaarlijks met 110 werknemers tussen de 120 en 150 bulkwagens bouwt. De zaken gaan weer goed. Wellink: „We zitten voor een jaar vol met opdrachten. Het vertrouwen is weer helemaal terug bij onze klanten.”

Vier jaar geleden nog deeltijd-WWVier jaar geleden moest Wellink nog deeltijd-WW aanvragen voor zijn medewerkers. De orderportefeuille halveerde bijkans in 2010. Wellink: „Een vreemde gewaarwording. Een combinatie van factoren had een desastreuze uitwerking voor ons. Er was destijds sprake van een fusiegolf onder onze klanten en tijdens zo’n proces wordt er doorgaans geen of nog maar mondjesmaat materieel besteld. De financiële crisis deed de rest. De klanten die toen niet aan het fuseren waren maakten een pas op de plaats. Er was angst, dus er werd niet meer geïnvesteerd.”

Welgro was toen ook een gezond bedrijf, benadrukt Wellink. „Maar weinig werk en wel maandelijks de salarissen van 110 medewerkers moeten betalen betekent dat je hele eigen vermogen er aan gaat. We dreigden ons financieel uit te hollen. Daarom heb ik toen deeltijd-WW aangevraagd. Dat hebben we toen ook gekregen. Er was toestemming voor nodig van de vakbonden. Ik had hier nog nooit een vakbondsbestuurder over de vloer gehad, maar die man kwam langs en zei: ‘Voor bedrijven als dat van jullie, die in de kern gezond zijn, is deze regeling juist bedoeld.’ In de periode van negen maanden waarvoor die deeltijd-WW gold hebben we onze mensen bijgeschoold en onze bulkwagens gemodificeerd. Zo’n periode drukt je als ondernemer wel even met de neus op de feiten. Het maakte duidelijk dat niets vanzelfsprekend is.”

Veevoederproducenten als klantWelgro is een begrip in Groenlo. Het bedrijf vestigde zich eind jaren zestig in het stadje. Wiljon WellinK . “Nadat ze in 1961 met de zaak naar Groenlo waren verhuisd hebben mijn vader en oom het bedrijf in 1972 gesplitst. Mijn vader is verder gegaan met de tankwagens. Die verkocht hij destijds aan landbouwcoöperaties en de ABTB’s.” Die inmiddels allemaal gefuseerde coöperaties van weleer, zoals For Farmers en Agrifirm, zijn tegenwoordig nog steeds klant bij Welgro. Én vervoerders van veevoeder, zoals Nijhof-Wassink in Rijssen. Wellink: „Bulkwagens bouwen is echt ingewikkeld. Elke tankwagen die we bouwen is op maat gemaakt, rekening houdend met de wensen van de klant en de wetgeving die per land verschilt. Omdat het zo ingewikkeld is hebben we in Europa ook maar drie serieuze concurrenten: twee in Duitsland en één in België.”

Foto: Welgro-directeur Wiljon Wellink (Ruland van den Brink)