Nieuws Actueel

Welk type boekhouder ben jij?

Caroline Spilt 22 mei 2015

Boekhouden ondernemers groot

De boekhouding. Gaap! Of: stress! Uit onderzoek van de MKB Cloud Barometer blijkt dat de administratie voor veel ondernemers een beproeving is. Het inboeken, de BTW-aangifte, de belasting en alle regeltjes: ze hebben er niet veel mee. Hoe komt dat toch?

Veel beginnende ondernemers doen alles zelf om kosten te besparen: ook de administratie. Thijs Sauër, Product Marketing Manager bij Exact: “Ze willen het wel, maar vaak hebben ze niet de nodige kennis in huis. En omdat hun prioriteit bij hun ‘echte werk’ ligt, komt de administratie vaak op de 374ste plaats.“ Sauër kan het weten: hij heeft meer dan 20 jaar ervaring als accountant.

3 typen ondernemers en hun administratieHoe doe jij de boekhouding? En hoe kun je het (nog) beter doen? We benoemen 3 veel voorkomende ‘typen’ ondernemers. Lees ze even door en ga na hoe jij het doet – want, zoals Sauër zegt: “Uiteindelijk is de administratie toch iets wat je bedrijf nodig heeft: met de cijfers meet je hoe succesvol je bent.”Type 1: Ik doe de administratie helemaal zelf!Kún je het ook zelf? Als je die vraag met ‘ja’ beantwoordt, ben je goed bezig. Sauër heeft nog een tip: “Zelfs voor deze alleskunners is het soms voordelig om taken bij een accountant neer te leggen – en om dat op tijd te doen. Voor deze ondernemers wordt de accountant veel meer een adviseur, een sparringpartner. Hij houdt de vinger aan de pols en ziet zaken die de ondernemer misschien niet opvallen. Daarom is het handig als de accountant kan meekijken in een online boekhoudprogramma.”Type 2: Geen held in boekhoudenHeb je er absoluut geen feeling mee en zie je dat ook nooit gebeuren? Dan is het verstandig als een accountant het voor je doet. Sauër: “Voor dit type ondernemer is de accountant een spiegel: een manier om zijn fingerspitzengefühl te toetsen aan de werkelijkheid van de cijfers. Goed contact met de accountant is hier wel heel belangrijk: die weet precies wat er aan de hand is en kan je prompt adviseren.” Toch is het goed om zelf ook te leren hoe je je business in de gaten houdt – bijvoorbeeld door (online) mee te kijken met je accountant en gevoel te krijgen bij je bedrijfsgegevens en cijfers.Type 3: Beginnend ondernemer?Dan is het natuurlijk verleidelijk om alles zelf te doen: dat kost niets, zou je denken. Toch kost het vaak juist geld, zegt Sauër: “Beginners hebben bijvoorbeeld geen geld opzij gezet voor de inkomstenbelasting of weten nauwelijks of ze in de plus of de min staan. Dat leidt soms tot moeilijkheden.” Het kan ook zijn dat ze geen gebruik maken van voordelige regelingen – simpelweg omdat niemand ze erop wijst. Dit betekent niet dat je alles bij een accountant moet neerleggen. Sauër: “Je kunt de administratie gewoon zelf doen terwijl je je accountant laat meekijken, bijvoorbeeld met Exact Online Starter. Zo krijg je geen nare verrassingen, maar krijg je wel het hoognodige inzicht. Bovendien kan de accountant je helpen met dingen waar niet alle beginners aan denken.”

Lees meer op BC.nl