Nieuws Actueel

Welkomstwinkel, jihadgala of speeljuweel

Joost van Velzen 25 november 2015

Woordvanhetjaarvandale2015

Een van deze tien woorden zal vanaf 15 december de geschiedenis ingaan als het 'Van Dale woord van het jaar 2015'. "Want dat was wel de voorwaarde", zegt de hoofdredacteur van Van Dale, Ton den Boon. "Dat het woord in 2015 is ontstaan of is herontstaan." Dat schrijft Trouw.

Den Boon doelt met het laatste op een woord als 'speeljuweel', dat al veel langer bestond, maar dat met de komst van met diamanten ingelegde smartphones een geheel nieuwe betekenis heeft gekregen. Voor de verkiezing van het woord van het jaar mocht het publiek zelf woorden insturen. "Het lijstje van tien genomineerde woorden is deels uit die inzendingen ontstaan en komt deels voort uit door ons zelf aangeleverde woorden. Wij hebben daarbij vooral gekeken naar variatie en frequentie. Een woord moet wel regelmatig voorkomen." Sjoemelsoftware voldoet aan de laatste vereiste ruimschoots, maar jihadgala? Het krantenarchief biedt uitkomst. Verschillende titels verwijzen naar 'haatzaaiende imams' die vanuit het buitenland naar Rijswijk zouden komen voor inderdaad een 'jihadgala'. Woordenwatcher Den Boon signaleert dat veel inzendingen te maken hebben met gebeurtenissen uit het nieuws. Volgens hem is dat logisch, omdat we de meeste nieuwe woorden nu eenmaal leren kennen via de nieuwsbronnen.

Volkswagen"Alles wat met de jihad, met terrorisme, met vluchtelingen of de problemen met Volkswagen te maken had, stroomde hier binnen. Al is de variatie toch wel aardig groot. Zo zijn er ook veel woorden bijgekomen die te maken hebben met de economie en met Griekenland."

Erotische woordvariantenHet anoniem inzenden leverde volgens Den Boon bovendien nog een interessante bijvangst op: "Wij troffen vrij veel nieuwe erotische woordvarianten aan."

Op woordvanhetjaar.nl kan ook gestemd worden op een favoriet woord per categorie. Daar mag de kiezer zich het hoofd breken over woorden als migrantenhinder, uitgetolereerd, scheurjurk, stiekemgate, appnek, knutselcontract en gezondigen.

SjoemelsoftwareOnlangs riep het Genootschap Onze Taal 'sjoemelsoftware' uit tot woord van 2015.