Nieuws Actueel

Welman tijdens Vakmanschap Is Meesterschap-prijsuitreiking: 'Herwaardering voor modern vakmanschap'

Van onze redactie 16 oktober 2015

Wethouder Patrick Welman Annina Romita

Vanwege het 400-jarig bestaan besloot de brouwer begin dit jaar om projecten die vakmanschap in het zonnetje zetten van een financiële bijdrage te voorzien. Welman: "Nu de economie weer aantrekt moeten we ons serieus afvragen of we wel terug willen naar de ratrace van voor 2008. Of dat we op een andere manier nieuwe inhoud en betekenis gaan geven aan ons leven."

AmbachtWat hem betreft past hernieuwde aandacht voor vakmanschap daar prima in. "Ambacht past heel goed bij Twente en de Achterhoek. We hebben de aandacht daarvoor de laatste jaren een beetje laten versloffen, maar daarmee kun je de basis van economische ontwikkeling verbreden. We gaan in november voor het eerst om de tafel met een aantal partijen om te kijken hoe we dat vorm kunnen geven."

Grolsch geeft met het nieuwe fonds een mooie voorzet voor de herwaardering. Er konden projecten worden ingediend die sociale en economische groei in Twente en de Achterhoek bevorderen. Van de vijftig aanvragen werden er tien gehonoreerd met bijdragen van enkele duizenden euro's: zes uit Twente en vier uit de Achterhoek.

De volgende tien projecten kregen een bijdrage van Grolsch- East Dutch Textiles Enschede. Project om ontwerpers in de textiel te helpen met de start van een eigen bedrijf: 7500 euro.- Vriendentuin Achterhoek. Samenwerkingsverband van 11 zorgboeren die gratis verse groenten produceren voor de Voedselbank: 5000 euro.- Ambacht & Techniekfestival Zutphen. Stimuleert jongeren om te kiezen voor een opleiding in een ambachtelijk bedrijf: 5000 euro.- Hibernate. Stichting die gecombineerde jas-slaapzak maakt voor daklozen: 5000 euro.- Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht van de stichting Ribo, die specialistisch vakmanschap in de restauratie wil behouden door jongeren op te leiden: 5000 euro.- Maf en Chique. Stichting die mensen met afstand tot arbeidsmarkt opleidt in eigen hotel-restaurant: 5000 euro.-Openluchttheater Eibergen. Wil een waterdichte parachute om publiek droog te kunnen houden: 5000 euro.- Van Kleding naar Meubilair. Project om van oude (bedrijfs-)kleding en petflessen geluidsabsorberende kamerschermen te maken: 2500 euro.- Nieuwe burgerjournalistiek, project van TV Enschede: 1250 euro.- Goan. Project om textielvezels optimaal te hergebruiken voor bio-energie, papier en kleding: 1250 euro.

Foto: Patrick Welman (Annina Romita)