Nieuws Actueel

Wereld staat stil bij MH17-ramp

Lotte Grimberg 17 juli 2015

Verschillende landen staan vrijdag stil bij de ramp met de MH17. De Boeing 777 stortte exact een jaar geleden neer in Oekraïne. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om. Enkele uren voordat er in Nieuwegein een herdenkingsdienst wordt gehouden, zijn in Grabovo (Oost-Oekraïne) honderden mensen bijeengekomen bij het MH17-monument.

'Ze zijn nog steeds in onze gedachten'In dat dorp kwamen vorig jaar op 17 juli grote brokstukken van het vliegtuig neer, maar ook veel slachtoffers. De ramp heeft een diepe indruk gemaakt op de dorpsbewoners, vertelde Loedmila Rachimova (75) aan een ANP-verslaggever. "We zijn nog steeds bedroefd dat de mensen hier zijn gestorven. Ze zijn nog steeds in onze gedachten.''

Aleksander Zachartsjenko, leider van de opstandige Oost-Oekraïense regio Donetsk, hield bij de herdenking een toespraak waarin hij de schuld van de ramp bij Oekraïne legde. "De Oekraïense criminelen zijn hiervoor verantwoordelijk.'' Tegen de nabestaanden van de ramp zei hij dat "wij volledige veiligheid hier kunnen bieden'', als ze naar de rampplek toe willen komen. Na zijn toespraak was er een minuut stilte, waarna 298 witte ballonnen werden opgelaten, één voor elk slachtoffer.

HalfstokIn Nederland hangen op verschillende plekken de vlaggen halfstok. Dat gebeurt bij alle overheidsgebouwen en bijvoorbeeld op Schiphol. Daar kunnen mensen vrijdag stilstaan bij de ramp, buiten voor vertrekhal 3, waar vorig jaar ook de bloemenzee lag. Bloemen liggen er vrijdag ook bij de Nederlandse ambassade in Kiev.

Om 14.00 uur start in het NBC Congrescentrum de Nederlandse herdenking. Die duurt tot 15.45 uur en is besloten.