Nieuws Actueel

Wereldbank pleit voor geduld bij Fed

Van onze redactie 8 september 2015

Image 5223847

Door al bij de beleidsvergadering volgende week het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten te verhogen, loopt de Fed het risico ,,paniek en verwarring'' te zaaien in veel opkomende economieën, zegt Basu. Hij wijst op de recente turbulentie op de financiële markten in China, die wereldwijd voor onrust zorgde.

De Wereldbank sluit zich daarmee aan bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat pleitte vorige week ook voor terughoudendheid bij centrale banken bij het verhogen van hun rentetarieven, totdat de groei van de wereldeconomie aan kracht heeft gewonnen.

Eerste verhoging sinds 2006

De Fed hanteert al sinds 2008 een rente van bijna 0 procent. De centrale bank bereidt beleggers echter al maanden voor op de eerste verhoging sinds 2006. De Amerikaanse economie is inmiddels dusdanig hersteld van de crisis, dat de extreem lage rente niet langer nodig lijkt om de binnenlandse groei te stimuleren.

De lage rente zorgde echter ook jarenlang voor een gestage stroom aan investeringen in dollars in opkomende economieën. Die dreigt op te drogen als de rente stijgt, en Amerikaanse investeerders in eigen land weer hogere rendementen kunnen behalen.

EPA