Nieuws Actueel

Wereldbank verhoogt steun aan ebola-landen

Van onze redactie 17 april 2015

Image 4862492

De epidemie heeft een verwoestend effect op de economie van de 3 West-Afrikaanse landen. In de 1e maanden van dit jaar ging volgens schattingen van de Wereldbank in totaal al zo'n 2,2 miljard dollar aan economische activiteit verloren. Vooral in Sierra Leone is de schade enorm.

Economische krimp De Wereldbank voorziet daar een "ongekende" economische krimp, die kan oplopen tot 23,5 procent. Sierra Leone kampt naast ebola ook met de forse daling van de prijs van ijzererts en de ineenstorting van de mijnbouwsector in het land.

In Liberia krabbelt de economie dit jaar naar verwachting weer op, met een groei van 3 procent. Dat is echter aanzienlijk lager dan de plus van bijna 7 procent die voor de uitbraak van ebola werd verwacht. De economie van Guinee stagneert dit jaar waarschijnlijk, terwijl voor de epidemie een groei van ruim 4 procent werd bereikt.

Schulden kwijtgescholden De nieuwe steun komt bovenop het bedrag van bijna 1 miljard dollar, dat de Wereldbank eerder voor noodhulp beschikbaar stelde. Daarnaast werden schulden kwijtgescholden, waardoor de getroffen landen de komende 3 jaar zo'n 75 miljoen dollar aan aflossingen besparen.