Nieuws Actueel

Wereldeconomie nog altijd zwak

Lotte Grimberg 8 september 2014

De groei van de wereldeconomie is nog altijd te zwak, fragiel en ongelijk verdeeld. Dat zegt directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een maandag gepubliceerd interview met de Franse zakenkrant Les Echos.

WerkgelegenheidHet economisch herstel is volgens Lagarde lang niet sterk genoeg om voor voldoende werkgelegenheid te zorgen. "De 200 miljoen werklozen in de wereld herinneren ons daar doorlopend aan'', zei zij. Bovendien liggen tal van bedreigingen op de loer, zoals de spanningen rond Oekraïne en in het Midden-Oosten.

MuntunieIn de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk trekt de economie sterk aan, maar die in de eurozone blijft achter. Lagarde spreekt daar met name Duitsland op aan, dat volgens haar meer zou kunnen doen om de muntunie uit het slop te trekken. Het beschikt over budgettaire bewegingsruimte, en zou die kunnen gebruiken om de investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur op te schroeven, vindt de IMF-baas.

Structurele hervormingenOok over haar eigen land is Lagarde kritisch. Frankrijk moet meer vaart zetten achter structurele hervormingen die helpen de overheidsfinanciën te verbeteren en de economie weer op gang te brengen. "Nu is het tijd om te leveren, zoals de Amerikanen zeggen, ofwel om woorden om te zetten in daden.''