Nieuws Actueel

Werken loont niet

Lotte Grimberg 25 september 2014

Een bijstandsmoeder met twee kinderen houdt elke maand ongeveer 2000 euro over. 'Je hoort mij niet beweren dat het leven van een bijstandsmoeder een vetpot is. Zeker niet, maar we moeten snel iets doen aan de belasting op arbeid', schrijft ondernemer Annemarie van Gaal in een column van het Financieel Dagblad.

Van Gaal berekende de inkomsten uit van de bijstandmoeder met twee puberende kinderen. Zij krijgt maandelijks binnen:

€1083,- uitkering €297,- huurtoeslag €72,- zorgtoeslag €148,- kindgebonden budget €79,- alleenstaande ouderkorting €60,- bijzonder kinderbijstand €168,- kindertoeslag

Wat uitkomt op een totaal inkomen van 1907 euro. Door de kwijtschelding van gemeentelijke heffingen zoals afvalstoffenheffing komt de bijstandsmoeder uit op een inkomen van iets meer dan 2000 euro. OorzaakVolgens Van Gaal is dit de oorzaak dat moeders in de bijstand niet de drang voelen om werk te zoeken. Ze hebben het namelijk 'eigenlijk best goed.'HelpenAnnemarie van Gaal is vanaf begin dit jaar bezig om twintig alleenstaande moeders aan werk te helpen. Negentien van hen haakten af, omdat ze het naar hun eigen zeggen best goed hadden. Slechts één van de twintig wilde echt geholpen worden om een baan te vinden.Nieuwe wetgevingHet probleem dat Van Gaal naar boven haalt, zal volgens Friso Fennema, woordvoerder van Ministerie van Sociale Zaken, door de nieuwe wetgeving snel verleden tijd zijn. Per januari 2015 zal het voor bijstandsmoeders wel lonen om te werken. De bijstand gaat er vanaf januari met 1000 euro op achteruit.