Nieuws Actueel

Werken vanuit de hangmat

Van onze redactie 27 december 2014

'Mijn voeten bungelen in het zwembad terwijl ik dit schrijf'. Zo begint Esther Jacobs (44) haar Handboek voor wereldburgers.

Zij laat in haar werk zien dat een inkomen verwerven kan op willekeurig welk zonnig eiland. Ze is niet de enige die de Nederlandse grijze luchten, files of stress ontvlucht. Mirjam Spijker (31) werkt in een restaurantje op Zanzibar. "Ik verdien hier genoeg om van te leven en om straks mijn visum te kunnen verlengen", zegt ze. Terug naar haar voormalige woonplaats Rotterdam wil ze niet meer. Ze wil een ander leven, met meer vrijheid en een prettig klimaat. Hetzelfde geldt voor Marie-Louise Versteeg (35) uit Breda. Zij kocht een enkeltje Zanzibar, na een periode waarin ze ziek thuiszat vanwege een burn-out. Nu leeft ze sober, huurt een simpele kamer, werkt in haar eigen moestuin en wil blijven. Weg met dat hectische leven en die drukke baan.

Avontuurlijk leven Met name jonge mensen kiezen bewust voor een vrijer en avontuurlijker leven en willen niet meedoen aan dat drukke bestaan in Nederland. Opvallend is dat het niet om backpackers gaat, maar om hoogopgeleide mensen met een goede baan.

Arjan Tiessen (31): "Tijdens functioneringsgesprekken vroeg mijn leidinggevende altijd naar mijn doel over 5 jaar, 10 jaar of 15 jaar. Je moet immers aan je carrière werken. Maar ik wil daar helemaal niet over nadenken. Ik wil in het 'nu' leven." Tiessen vertrok naar Australië en werkte daar bij verschillende agrarische bedrijven en in de horeca. "Voor mijn werk bij de bank was ik eerder al in Afrika. Toen ik getipt werd over een vacature in een lodge bij de Ngorongorokrater in Tanzania, greep ik dat aan. Ik verdien hier niet wat ik in Nederland kan verdienen, maar het leven is hier goedkoop en ik geniet elke dag van de rust en de overweldigende natuur."

Je hoeft geen burnout te krijgen om Nederland te verlaten. Esther Jacobs leeft al jaren als een moderne nomade en is nooit langer dan 6 weken op 1 plek. Ze verdient haar brood als zzp'er met lezingen, workshops en schrijven, op diverse plekken ter wereld, zoals Curaçao, Mallorca, Miami en Amsterdam. Als ze ergens iets langer verblijft, organiseert ze workshops. Deelnemers werft ze via sociale media. Het digitale tijdperk maakt het voor veel mensen mogelijk onafhankelijk van een werkplek een inkomen te verwerven.

Digitale nomade In haar Handboek voor wereldburgers beschrijft ze haar leven als digitale nomade. Het boek staat vol tips voor wie wil ontsnappen aan de Nederlandse hectiek. Jacobs noemt zichzelf wereldburger en schetst een verleidelijk beeld van een leven aan de rand van een zwembad, met een laptop op schoot. Veel vrije tijd, veel vrijheid.

Natuurlijk, er zijn nadelen. Weinig zekerheid, geen pensioen, gekorte AOW en een ongeregeld (sociaal) leven. Maar wie daar geen belang aan hecht, kan het stappenplan volgen dat Jacobs in haar boek heeft opgenomen. Gecertificeerd door eigen ervaringen en die van andere wereldburgers.