Nieuws Actueel

Werkgever: tandje erbij graag!

Bram de Vrind 1 oktober 2014

Werknemers mogen wel een tandje bijschakelen om hun werkgever uit de brand te helpen in moeilijke tijden. Dat is de uitkomst van een enquête van Forum, het opinieblad van VNO-NCW, onder 336 ondernemers. Werkgevers belonen hun personeel met een 7,5.

Daarin werd nu eens niet aan werknemers gevraagd hoe ze over hun baas denken, maar aan werkgevers wat ze waarderen en minder waarderen in hun personeel. Die werkgever is over gemiddeld 77 procent van z'n werknemers tevreden, zo blijkt uit het onderzoek.

AanpakkenLuie werknemers zijn een bijna onbekend fenomeen binnen Nederlandse bedrijven: het zijn er hooguit sommigen, stelt 99 procent van de ondernemers. De meeste werknemers weten juist van aanpakken, is de ervaring van driekwart van de werkgevers. Een ruime meerderheid durft te beweren dat de meeste werknemers zichzelf terugverdienen.ZesjescultuurWerknemers mogen echter wel een tandje bijschakelen om de werkgever te helpen in moeilijke tijden. Een fiks deel van het personeel denkt niet echt mee over de toekomst van het bedrijf, is de ervaring van driekwart van de ondernemers. Veel werknemers kijken te weinig naar de belangen van het bedrijf. Er heerst een zesjescultuur, zegt een ondernemer. "Werknemers hebben de instelling dat alles hen voorgekauwd moet worden. Ik mis weleens de intrinsieke drijfveer om initiatieven te ontplooien."

VastgeroestHet gros van de werkgevers zou hooguit de helft van hun werknemers omschrijven als innovatief. Bijna een kwart ziet ongeveer de helft van zijn personeel als 'enigszins vastgeroest'. "Het idee [heerst] dat wel erg veel voor hen geregeld moet zijn". "Ze zijn afwachtend."

FutiliteitenEn, zeggen werkgevers, werknemers moeten nou echt eens ophouden met zeuren over futiliteiten, terwijl het Nederlands personeel het over het algemeen gewoon goed getroffen heeft met alle rechten. Bijna de helft van alle werkgevers stelt dat sommigen van zijn of haar werknemers te duur zijn, 13 procent vindt dat zelfs van de helft van zijn personeel.

AfscheidOp de vraag 'Heeft u werknemers in dienst van wie u eigenlijk het liefst afscheid zou willen nemen?', antwoordde 72 procent 'Ja, een enkeling'. Voor 6 procent van de ondernemers gaat het daarbij zelfs om een flink aantal personeelsleden. Werknemers ontslaan die niet meer in de organisaties passen, is echter duur als werknemers al lang bij het bedrijf werken, stellen veel werkgevers.