Nieuws Actueel

Werkgevers willen overheidsbelang Air France-KLM

Caroline Spilt 13 oktober 2015

Airfrance klm 335

Het kabinet moet aandelen in Air France-KLM kopen om de Nederlandse belangen in de luchtvaartmaatschappij veilig te stellen. Dat zegt voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer dinsdag in De Telegraaf.

De organisatie vreest dat het Nederlandse netwerk van rechtstreekse verbindingen de dupe wordt van de financiële problemen bij de fusiemaatschappij als KLM extra lijnen moet schrappen. Door voor circa 400 miljoen euro aan aandelen te kopen kunnen die zorgen weg worden genomen, denkt De Boer.

ABN Amro"Frankrijk heeft rond de 20 procent aandelen in die holding, Nederland 0 procent. Dat vinden wij niet goed", zegt hij in de krant. "Dit is te vergelijken met de opdeling van ABN Amro. Dat was ook infrastructuur van de Nederlandse economie. Zo belangrijk is ook dit.”

Geen nieuw geluidDe oproep van VNO-NCW is geen nieuw geluid, oppositiepartij CDA deed eerder dit jaar een soortgelijke oproep. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wees die resoluut van de hand. De overheid kan de problemen van de al jaren verlieslatende luchtvaartgroep niet oplossen door aandelen te kopen, zei hij.