Nieuws Actueel

Werkloosheid daalt nog verder

Lotte Grimberg 18 september 2014

De werkloosheid is in augustus verder afgenomen, van 8,2 procent naar 8 procent van de beroepsbevolking. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

In Nederland zaten vorige maand 632.000 mensen zonder werk, 13.000 minder dan in juli. De vierde daling op rij van de werkloosheid kwam vrijwel volledig voor rekening van personen jonger dan 45 jaar, aldus het CBS.

WerkendenDe afname van de werkloosheid komt doordat meer werklozen aan het werk zijn gegaan. Het aantal werkenden stijgt nu al 5 maanden op rij, terwijl dat in het eerste kwartaal nog sterk kromp. Het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering daalde in augustus met 7000 tot 430.000, zo blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

ArbeidsmarktHet aantal werkloze jongeren neemt al een jaar af, maar dat komt niet doordat er meer aan de slag gaan. Jongeren kiezen er volgens het CBS vaker voor om door te leren, en pas later de arbeidsmarkt op te gaan. Zolang zij niet op zoek gaan naar een baan, tellen ze niet mee in de werkloosheidscijfers.

EurozoneDe werkloosheid volgens de definitie van de International Labour Organisation (ILO) kwam in augustus uit op 6,6 procent van de beroepsbevolking. In juli was dat nog 6,7 procent. Daarmee is de werkloosheid in Nederland internationaal gezien relatief laag. Het gemiddelde voor de eurozone staat op 11,5 procent.