Nieuws Actueel

'Werkloosheid migrantenjongeren aanpakken'

Van onze redactie 31 maart 2015

Image 4834652

De ministers gaan met 100 werkgevers afspraken maken om jongeren zo snel mogelijk aan de slag te krijgen. Asscher en Bussemaker nemen de adviezen over van Mirjam Sterk, die dinsdag haar laatste dag heeft als 'ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid'. Sterk pleit voor extra aandacht voor migrantenjongeren en meer hulp voor kwetsbare jongeren zonder diploma. Daar komt 7 miljoen euro extra voor beschikbaar.

Startkwalificatie Speciaal voor de migrantenjeugd komen er projecten in Den Haag, Amsterdam, Eindhoven, Leeuwarden en Zaanstad. Oorzaak van de hoge werkloosheid onder migrantenjongeren is volgens Asscher en Bussemaker vaak een opeenstapeling aan problemen in bepaalde wijken in de steden. Vooral jongeren die niet op z'n minst een opleiding op mbo 2-niveau hebben afgerond, hebben het zwaar. Zij zijn 2 keer zo vaak werkeloos als jongeren die zo'n startkwalificatie wel hebben.

De nieuwe aanpak van de jeugdwerkloosheid heeft de afgelopen 2 jaar effect gehad. Ongeveer 23.000 jongeren hebben een baan, leerwerkplek of stage gekregen bij een werkgever. Daarnaast zijn nog eens 9000 jongeren voorbereid op een opleiding of werk.