Nieuws Actueel

'Werkloze kan over de grens snel aan de slag'

Van onze redactie 1 december 2014

De relatief gunstige economische ontwikkelingen in Duitsland bieden kansen voor de arbeidsmarkt in ons grensgebied, stellen de provincie Drenthe, vier Drentse en Overijsselse gemeenten en de Duitse gemeente Emsland in een banenplan dat zij maandag hebben gepresenteerd. Maar er wordt te weinig gebruik van gemaakt door allerlei knelpunten, zoals de verschillen in wetten, regels, loon en sociale zekerheid. Daarnaast spreken steeds minder mensen de Duitse taal.

De provincie en gemeenten hopen met het plan volgend jaar 400 werklozen aan een baan te helpen in Duitsland, maar in de praktijk stuit dat op ,,een glazen muur'', zo zeggen ze. Vanwege de verschillen in regelgeving vallen er dan gaten in de AOW-opbouw, komen er problemen met de hypotheekrenteaftrek en worden verzekeringen duurder.

Netwerk Volgens de overheden ,,is het vreemd dat we wel naar Den Haag en Amsterdam kijken, maar niet hier vlakbij over de grens''. ,,De arbeidsmarkt stopt niet bij een grens'', zei de Drentse gedeputeerde Ard van der Tuuk.

Het actieplan bestaat onder meer uit het opzetten van een netwerk met Duitse bedrijven en overheden, taalcursussen, een helpdesk en een uitwisseling van vacatures.