Nieuws Actueel

Werknemer voelt zich minder vrij

Rik Nizet 8 mei 2014

Werknemers voelen zich minder vrij in hun werk dan enkele jaren geleden. Iets meer dan de helft (56 procent) van de Nederlandse werknemers voert zijn werk naar eigen zeggen op een zelfstandige manier uit, meldden TNO en het CBS donderdag. In 2008 was dat nog 61 procent.

Een gebrek aan zelfstandigheid kan negatieve gevolgen hebben, zowel voor bedrijven als voor de werknemers zelf. Werknemers die zelf kunnen beslissen hoe en wanneer ze hun werk doen, krijgen minder vaak last van een burnout en dragen volgens TNO bij aan de "innovatiekracht" van organisaties.

ZelfstandigheidTNO en CBS hebben wel een verklaring voor de afgenomen zelfstandigheid: steeds meer mensen hebben een flexibele arbeidsrelatie. Zij krijgen vaak minder vrijheden van de baas dan medewerkers die al jaren in vaste dienst zijn.

Het verschil komt duidelijk terug in de statistieken. Op de vraag 'bepaalt u zelf de volgorde van uw werkzaamheden?' antwoordt 68 procent van de werknemers die al langer dan 10 jaar bij hetzelfde bedrijf werken dat dit regelmatig het geval is. Bij de minder ervaren krachten is dat maar 50 procent.