Nieuws Actueel

Werknemers Air-France gaan staken

Lotte Grimberg 22 september 2014

De staking bij luchtvaartmaatschappij Air France gaat voorlopig door. Dat meldden verschillende Franse media maandag. De pilotenvakbonden hebben een handreiking van het luchtvaartconcern verworpen.

PrijsvechterDe bonden hebben grote bezwaren tegen nieuwe besparingsplannen van Air France-KLM. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep wil prijsvechter Transavia de komende jaren fors uitbreiden terwijl verliesgevende activiteiten verder worden gesaneerd. Air France-KLM liet maandag weten de plannen om Transavia een belangrijke rol te geven als prijsvechter binnen het concern, met de oprichting van Transavia Europe, tijdelijk uit te stellen. Zo wilde het de gunst van de vakbond krijgen.

DoelstellingAfgelopen weekend werden de stakingsacties, die aanvankelijk voor de periode van 15 tot en met 22 september waren aangekondigd, met minstens 4 dagen verlengd. De acties zorgen voor een operationeel verlies van het concern van 20 miljoen euro per dag. Air France-KLM zal, als de staking voorbij is, de financiële markten een nieuwe update geven over de operationele doelstelling (ebitda) voor het boekjaar 2014.