Nieuws Actueel

Werknemers TSN Thuiszorg woedend over forse loonsverlaging

Van onze redactie 23 juni 2015

TSN protest 1 Frans Nikkels

Met zo’n dertig vrouwen staat ze voor de deur van het hoofdkantoor van TSN, gevestigd op een bedrijventerrein in Almelo-Zuid. Het protest, ondersteund door luidruchtig tromgeroffel, is het begin van een vierdaagse veldtocht die het personeel van de zorgverlener samen met FNV Zorg & Welzijn de komende dagen door heel Nederland onderneemt. „Nu staan we in Almelo, vanavond in Holten”, zegt actieleider Marian Beldsnijder van de FNV. „Overal waar het maar kan, laten we ons geluid horen.” De tocht in een open bus voert de komende dagen langs onder meer Apeldoorn en Nijkerk.

OntslagTSN, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, ontslaat de komende maanden 650 van de elfduizend vaste medewerkers. Daarnaast worden de salarissen van nog eens 4.300 medewerkers fors verlaagd, in sommige gevallen zelfs met 30 procent.

‘Wij moeten bloeden’„Schandalig en onnodig”, zegt Ria Dimmendaal. „De gevolgen van het overheidsbeleid worden eenzijdig afgewenteld op het personeel. De hoge salarissen op het kantoor blijven ongemoeid, maar wij moeten bloeden.” Zelf gaat ze er zo’n 20 procent op achteruit. „Dit hakt er enorm in in mijn gezin. Aan de gevolgen durf ik eigenlijk nog niet te denken.”

Janny Ebeltjes (52) uit Neede valt haar bij. „We kunnen geen kant meer op. Dit alles wordt ons gewoon door de strot geduwd. Het enige wat je dan nog kunt, is je stem laten horen. Dan ben ik zelfs bereid een carnavalspak aan te trekken, zoals vandaag.” Verkleed als koeien trekken ze de komende dagen door Nederland. In een estafette, waarbij er elke dag een nieuwe groep actievoerders wordt aangevoerd. „De zorg wordt uitgemolken. Elke regio laat zich horen. Wij met z’n allen, vrouwen uit de Achterhoek, nemen vandaag voor onze rekening. Morgen nemen anderen het stokje van ons over.”

Zuigen of barstenHet protest in Almelo komt tot een hoogtepunt als financieel directeur Paul Lafranca van TSN zich laat zien en een getekende cartoon met als motto ‘Zuigen of barsten’ in ontvangst neemt. „We hebben geen andere keus”, aldus de TSN-topman in een reactie. „De effecten van het regeringsbeleid doen zich gelden. Een aantal gemeenten heeft de vergoedingen voor thuiszorg drastisch verlaagd. Wij moeten daar fors op toeleggen. Om te voorkomen dat onze hele organisatie wordt getroffen, hebben we ervoor gekozen om van een beperkte groep een loonoffer te vragen. Een duivels dilemma dat ons ook zelf pijn doet. Maar een alternatief was er simpelweg niet.”

Foto: Frans Nikkels