Nieuws Actueel

Werknemers V&D spannen rechtszaak aan

Lotte Grimberg 27 januari 2015

Veel werknemers van V&D zijn van plan naar de rechter te stappen vanwege het verplichte loonoffer van 5,8 procent dat V&D vorige week voor zijn personeel aankondigde. Bij vakbond FNV hebben al meer dan honderd leden aangegeven mee te willen doen met juridische stappen tegen de plannen van de directie, liet FNV-bestuurder Niels Suijker dinsdag weten.

V&D smeekt om huurofferV&D heeft lak aan de wet

De bond hield maandagavond ledenbijeenkomsten in Amsterdam en Groningen. Deze week staan ook nog bijeenkomsten op de planning in Utrecht, Deventer, Rotterdam en Weert.

LoonstrookjesSuijker verwacht dus nog meer aanmeldingen. Hij wil vanuit de bond een collectieve procedure gaan regelen. Die zal wel pas opgestart worden als de loonstrookjes van volgende maand op de deurmat liggen. Het loonoffer bij V&D wordt per 1 februari doorgevoerd.

LiquiditeitsbehoefteHet in zware financiële problemen verkerende V&D wil snijden in de kosten om beter te kunnen concurreren met nieuwe aanbieders en de groeiende onlinemarkt. Alle circa 5000 werknemers moeten daarom salaris inleveren. Deze week kwam ook naar buiten dat V&D van de huurders van zijn panden een huurvrije periode van vier maanden heeft gevraagd. De eigenaren van de panden - V&D heeft 63 warenhuizen - moeten op die manier "helpen om de liquiditeitsbehoefte voor 2015 te overbruggen''.

VerliesV&D, eigendom van de investeringsmaatschappij Sun Capital, draait al een paar jaar met verlies. In 2013 liep het nettoverlies op tot 42 miljoen euro op een omzet van 619 miljoen euro. Cijfers over 2014 zijn nog niet bekend.