Nieuws Actueel

Werkplein Twente: ‘Weinig werkgevers weten hoe gemotiveerd medewerkers met garantiebaan zijn’

Van onze redactie 29 september 2015

Han Hamberg Lars Smook

Han Hamberg is zo’n doorzetter. Hij had op Facebook gezien dat het bedrijf extra personeel zocht en meldde zich zelf aan. Han Hamberg (25) mag dan af en toe een korte ‘break’ op het werk nodig hebben vanwege zijn suikerziekte, aan inzet en motivatie heeft hij geen gebrek. De Bornenaar heeft nu een zogeheten garantiebaan, voor mensen die vanwege een beperking een extra steuntje krijgen van het UWV. Hij geniet na vier maanden werkloosheid volop van zijn nieuwe baan bij De Monnik Dranken in Oldenzaal.

Plezier„En dat vind ik het allerbelangrijkste”, zegt Hans Olde Monnikhof van het bijna honderd jaar oude familiebedrijf. „Mensen moeten hier met plezier werken. Alles draait hier om inzet, werkhouding en respect ten opzichte van collega’s. Daar letten we vooral op bij het aannemen van nieuwe mensen. Als dat na een paar maanden toch niet goed blijkt te zitten, is het einde verhaal.”

WajongDat nieuweling Han een Wajonger is, met ‘een arbeidscapaciteit van 70 procent’, vindt zijn baas eigenlijk niet zo heel belangrijk. „Het gaat erom of hij hier in het team past en goed werk verricht. Dat wij 70 procent van zijn loon betalen en het UWV 30 procent, heeft eigenlijk niet meegespeeld in zijn geval en ook niet bij enkele andere personeelsleden met een garantiebaan hier. Stel, dat na verloop van tijd iemands capaciteit 90 of 100 procent zou zijn geworden, dan betalen we dat gewoon.”

Hoofd logistiek Walter Dierking: „Wij vinden het heel normaal dat je rekening met elkaar houdt, dus ook als iemand suikerziekte heeft. Als je daar maar direct open over bent naar al je collega’s toe, dan weet iedereen waarom Han af en toe even moet stoppen.”

AftrapDe Twentse campagne Doorzetters met Dromen wordt morgen (30 september) om 12.00 uur in De Grolsch Veste afgetrapt tijdens het Participatie Event, waarin ook workshops en een netwerkborrel voor ondernemers zijn.

Foto: Hamberg samen met Hans Olde Monnikhof (L) en Walter Dierking (Lars Smook)