Nieuws Actueel

Werkster uit zwarte circuit

Merlijn Ensing 7 januari 2014

Huishoudelijke werksters in Nederland kunnen uit het zwarte circuit gehaald worden met de invoering van een systeem van dienstencheques, zoals gebruikt in België. Ze krijgen dan dezelfde rechten als reguliere werknemers, concluderen FNV en de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) in een dinsdag verschenen rapport.

Werksters in particuliere huishoudens zijn nu vaak niet verzekerd als ze ziek of arbeidsongeschikt raken. Gesubsidieerde dienstencheques kunnen daar verandering in brengen. Consumenten kunnen daarmee tegen een gereduceerd tarief een huishoudster inhuren van erkende bedrijven die deze werknemers in loondienst hebben.

FNV en OSB presenteren het rapport dinsdag aan de commissie-Kalsbeek, die in opdracht van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken de rechtspositie van huishoudelijk werkers in Nederland onderzoekt. Volgens de onderzoekers vraagt het gesubsidieerde systeem een jaarlijkse investering van de overheid van 300 tot 800 miljoen euro.

Advies- en accountantsfirma PwC concludeerde enkele maanden geleden al dat de werkgelegenheid in Nederland betrekkelijk eenvoudig omhoog kan met het invoeren van een systeem van dienstencheques. Het 'Belgische systeem' levert volgens PwC in korte tijd tot 125.000 nieuwe banen op. De verschuiving van zwarte naar witte arbeid heeft volgens de onderzoekers betrekking op totaal 228.000 banen.

Het accountantskantoor becijferde ook dat de dienstencheques een investering vragen van de Nederlandse overheid van jaarlijks 1,9 miljard euro. Daar staat tegenover dat het 1,3 miljard euro oplevert door besparingen op uitkeringen en extra belastinginkomsten.