Nieuws Actueel

Werkstraf geëist voor 'neger-mail'

Lotte Grimberg 13 augustus 2014

Een 29-jarige Arnhemmer moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt een werkstraf van 40 uur krijgen voor het versturen van een discriminerend mailtje over een sollicitant. De man schreef aan zijn baas "....heb nog even gekeken, is niks. Ten eerste een donkergekleurde (neger)....''. De mail kwam per ongeluk bij de sollicitant terecht. Die deed aangifte van discriminatie.

De kwestie, die zich in november vorig jaar afspeelde, veroorzaakte veel ophef. De Arnhemse zaak in elektronica en ook de 29-jarige schrijver van de mail ontvingen bedreigingen. Een dreiger uit Hoorn is ondertussen veroordeeld tot een werkstraf van 20 uur.

HuidskleurVolgens het OM is er sprake van "discriminatoire uitsluiting'', aangezien de sollicitant niet is uitgenodigd voor een gesprek. Volgens de officier van justitie was zijn huidskleur daar de reden van. Het elektronicabedrijf en de verdachte zeiden al meteen nadat de zaak in de openbaarheid kwam, dat de sollicitant onvoldoende computerkennis had voor de functie. De opmerking over 'een neger' was een interne grap.

Het OM heeft er rekening mee gehouden dat de Arnhemmer geen strafblad heeft en dat het bedrijf zeer negatief in de publiciteit is gekomen. De rechtbank doet op 27 augustus uitspraak.