Nieuws Actueel

Werkstraffen voor kopen examens Ibn Ghaldoun

Van onze redactie 11 december 2014

Ze zijn schuldig bevonden aan heling. De rechtbank in Rotterdam sprak 5 anderen vrij. De 12 scholieren zaten op 6 verschillende middelbare scholen in de Maasstad.

Strafmaat Een verdachte moet 80 uur werken. Hij heeft niet alleen de gestolen examens in handen gekregen, maar heeft ook iemand bedreigd om dat voor elkaar te krijgen. Een paar anderen kregen een werkstraf van 40 uur, omdat ze de gestolen eindexamens zelf hebben gebruikt en die ook aan anderen hadden aangeboden. Leerlingen die de examens alleen zelf hadden gebruikt, kregen 20 uur.

De 3 examendieven waren in februari van dit jaar veroordeeld tot 170 uur taakstraf. Zes anderen kregen toen zeker 130 uur werkstraf, omdat ze op de uitkijk hadden gestaan of foto's van de examenvragen hadden verspreid.

Diefstal In mei vorig jaar werden 27 eindexamens gestolen uit een kluis van het Ibn Ghaldoun. Het ging om 15 havo-examens, 10 voor het havo en 2 voor het vmbo. De vragen werden vervolgens via internet en met usb-sticks verspreid door het land. Het is de grootste examenfraude in de Nederlandse geschiedenis. Mede door de ophef rond de diefstal ging het Ibn Ghaldoun failliet.