How-to Wet- en regelgeving

Wanneer je als ondernemer een privé of zakelijke autoverzekering nodig hebt

Dagen gevuld met zakelijk afspraken en overleg met klanten. Dan breng je heel wat tijd door in de auto. Dan wil je natuurlijk goed verzekerd zijn. Maar heb je dan altijd een zakelijke autoverzekering nodig? Of is een reguliere autoverzekering voldoende? In dit artikel vertellen we je welke verzekering je wanneer nodig hebt.

Van onze redactie 10 juni 2020

Auto verzekering privé zakelijk ondernemer

Gebruik auto: zakelijk of privé

Allereerst is het goed om te weten wat valt onder zakelijk en privé autogebruik. Onder zakelijk gebruik van een auto vallen ritten naar klanten. Ook andere situaties vallen onder zakelijk gebruik. Onder andere wanneer je de auto gebruikt als taxi of lesauto. Maar ook koeriersdiensten, betaald personenvervoer en goederenvervoer. Staat je auto op je eigen naam en gebruik je ‘m vooral voor woon-werkverkeer? Dan valt dit onder privégebruik.

Zakelijke autoverzekering

Koop je je auto zakelijk? Dan heb je altijd een zakelijke autoverzekering nodig. Je kan voor een auto van de zaak namelijk geen reguliere autoverzekering afsluiten. Koop je je auto privé, maar maak je ook kilometers voor je werk? Hoe meer je rijdt, hoe groter de kans dat je dan een zakelijke verzekering nodig hebt. Bij het afsluiten van een autoverzekering adviseren we je om altijd eerlijk te zijn over je gebruik. Geef je niet aan dat je zakelijk rijdt? Dan zijn deze kilometers niet verzekerd. Goed om te weten: een zakelijke autoverzekering dekt privégebruik automatisch. Maar het is wel goed om de voorwaarden van je verzekeraar te checken. Die kunnen per autoverzekeraar verschillen.

Reguliere autoverzekering

Koop je je auto privé en gebruik je ‘m weinig voor je werk? Dan zit je goed met een particuliere autoverzekering. Ook als je de auto voor woon-werkverkeer gebruikt. Een reguliere autoverzekering dekt deze kilometers. Maar gebruik je je eigen auto ook voor afspraken bij klanten? Dan moet je dit altijd aan je verzekeraar melden. Ze bepalen welke verzekering je nodig hebt. Sommige verzekeraars hanteren een limiet voor zakelijk gebruik. Ga je over die limiet heen? Dan is een zakelijke autverzekering verplicht. Bijvoorbeeld wanneer je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.

Privé of zakelijke autoverzekeringen: de voor- en nadelen:

  • Een zakelijke autoverzekering is vaak duurder dan een reguliere autoverzekering.

Een verzekeraar houdt rekening met het gebruik van de auto, het aantal kilometers dat gereden wordt en het aantal gebruikers. Daarom kost een zakelijke verzekering vaak meer dan een reguliere autoverzekering.

  • Bij een zakelijke autoverzekering kun je de premie verlagen door BTW te verrekenen.

Bij een zakelijke autoverzekering mag je de BTW van de cataloguswaarde afhalen. De schade wordt dan exclusief BTW uitbetaald. Hierdoor wordt de premie lager, wat je op jaarbasis flink wat kosten kan schelen. De belasting over de uiteindelijke premie moet je wel betalen.

  • Bij een zakelijke autoverzekering betaal je zelf BTW over de schade.

Een zakelijke verzekering betaalt schade uit zonder BTW, omdat je je auto zonder BTW op de cataloguswaarde verzekerd. De BTW die het reparatiebedrijf in rekening brengt, moet je daarom zelf betalen. Maar die kan je ook weer verrekenen.

  • Privégebruik altijd gedekt.

Een zakelijke autoverzekering dekt ook privégebruik. Maar een particuliere autoverzekering dekt zakelijk gebruik niet altijd. Woon-werkverkeer is wel gedekt.

Bestelautoverzekering

Gebruik je een bestelauto voor je eigen bedrijf of heb je een bestelauto van de zaak? Dan moet je je bestelauto zakelijk verzekeren. De meeste verzekeraars hebben een aparte bestelautoverzekering. Net als bij een reguliere autoverzekering is het belangrijk dat je eerlijk bent over je gebruik.

Welke dekking?

Bij iedere autoverzekering kan je kiezen uit verschillende dekkingen. Of je nu een zakelijke of reguliere verzekering neemt. Met de juiste dekkingen stel je de autoverzekering samen die het beste bij je past. Voor de hoofddekking kan je de volgende richtlijn aanhouden:

  • Nieuwe auto: Allrisk
  • Tussen 5 en 10 jaar oude auto: WA+ beperkt casco
  • Auto ouder dan 10 jaar: WA

Autoverzekering vergelijken? Op Independer vind je een handige vergelijker waarmee je inzicht krijgt in alle verzekeringen en dekkingen. Zo kun je gelijk de autoverzekering afsluiten die het beste bij je past.