Nieuws Wet- en regelgeving

Jacco Vonhof (MKB-Nederland): stikstof, wat kan wél?

'Niet alles kan. Onder die titel presenteerde de commissie-Remkes vorige week haar langverwachte ‘stikstofadvies’. Dat niet alles kan, dat is duidelijk. En natuurlijk moeten we met elkaar voorkomen dat onze natuur onherstelbare schade door stikstofuitstoot wordt toegebracht. Maar nu kan al maanden helemaalniks', schrijft Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland in zijn maandelijkse blog op De Ondernemer.

Jacco Vonhof (column) 1 oktober 2019

Jacco Vonhof vz MKB NL v2

Al maanden wordt er geen bouwvergunning meer verstrekt in dit land. Alles ligt plat. Ondernemers zitten met de handen in het haar, personeel zit thuis op de bank omdat het werk is opgedroogd, de financiële strop voor bedrijven loopt in de honderden miljoenen. En ook na het advies van Remkes is de situatie nog altijd uitzichtloos. Geen oplossingen om de vergunningverlening op korte termijn weer op gang te brengen. Op zijn zachtst gezegd teleurstellend.

Bij elke melding die we hier binnen krijgen, denk ik: hoe kan het dat ‘we’ dit laten gebeuren? Hoe kunnen we ondernemers – onnodig! – zo in de problemen brengen. En waarom hoor ik ze daar in Den Haag nauwelijks over? Als we niet oppassen, creëren we zo onze eigen recessie.

En het ergste van alles is: het is allemaal niet nodig. De Raad van State heeft met zijn uitspraak in de PAS nooit gezegd: leg alles maar stil. Ze heeft alleen gezegd dat de PAS niet conform Europees recht is en dat het anders moet. Waarna Nederland in een soort bestuurlijke kramp is geschoten en gemeenten en provincies niks meer durven te doen. Allemaal wachtend op een oplossing uit Den Haag.

Alternatief mogelijk: toetsenkader voor de PAS

Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Nederland kan terugvallen op het de vergunningverlening zoals die was vóór de PAS, op het vigerend toetsenkader van voor die tijd. Onderzoek heeft allang uitgewezen dat alle uitstoot onder de 1 mol stikstof per hectare per jaar geen negatief effect op de natuur heeft. En bij talloze projecten die nu stil liggen, komt überhaupt nauwelijks tot geen stikstof vrij. Laat tenminste al die kleinere projecten waarvoor dat geldt, per direct doorgaan.

Het kabinet is aan zet nu. Het kabinet moet er alles aan doen om gemeenten en provincies zo snel mogelijk weer in beweging te krijgen met de vergunningverlening en daarvoor extra mankracht en middelen ter beschikking stellen. Om gestopte projecten weer op gang te krijgen en faillissementen te voorkomen.

Nee, niet alles kan, dat snap ik. Maar laten we in hemelsnaam heel snel de focus verleggen naar wat wél kan.

Losse foto bovenaan homepage is gemaakt door Guus Schoonewille.