Blog Wet- en regelgeving

Jacco Vonhof: 'Regelgeving bescherming persoonsgegevens slaat soms door'

Bescherming van persoonsgegevens is een groot goed en nodig ook, in dit data-tijdperk. Daar is niemand op tegen. Maar op sommige punten slaat de regelgeving echt door. Waar precies? Dat vertelt MKB Nederland-voorzitter Jacco Vonhof in zijn nieuwste blog.

Jacco Vonhof | Foto: ANP 21 januari 2020

Jacco Vonhof MKB Nederland

Neem de aanpak van criminaliteit. Ondermijning, waarbij criminelen infiltreren in de bovenwereld (winkel voor witwaspraktijken, drugslab op een industrieterrein), is een toenemend probleem, waarvan ook ondernemers slachtoffer zijn. Om dat te kunnen aanpakken, is het cruciaal dat partijen – publiek en privaat – gegevens uitwisselen. Maar dat staat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) niet toe. Voorheen werkten bijvoorbeeld makelaars graag samen met de politie, om de verhuur van panden voor criminele activiteiten te voorkomen. Het goed werkende stoplichtsysteem, waarbij de politie bij navraag slechts het signaal rood, oranje of groen afgaf, mag niet meer. Onbegrijpelijk.

''Bij piloten en treinmachinisten vinden we het heel normaal dat die getest worden. Het is geen werknemertje pesten, het gaat ons om de veiligheid''

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

Het nieuwe UBO-register

Zeker als je bedenkt dat op andere vlakken de privacy kennelijk ineens veel minder belangrijk is. Ik heb het dan over het nieuwe UBO-register. Daarin worden de belanghebbenden in bedrijven in kaart gebracht en dat register wordt gedeeltelijk openbaar. Ondernemers maken zich er zorgen over. Dat vreemden straks kunnen meekijken in de financiële situatie van henzelf en eventuele familieleden in het bedrijf. Ze zijn bang dat dat kwaadwillenden op ideeën brengt. Het kabinet is wel aan een aantal bezwaren van ondernemers tegemoet gekomen, maar toch. Het voelt niet goed.

Maar gelukkig wint soms het gezond verstand. Staatssecretaris Van Ark kondigde voor het weekeinde aan dat chemiebedrijven medewerkers mogen gaan testen op alcohol- en drugsgebruik. Daar hebben we lang voor gepleit. Het mocht niet van de AP, maar Van Ark gaat het nu wel mogelijk maken. Veel mensen hebben geen idee hoe lang bepaalde drugs in hun bloed blijft zitten. Dat kan tot levensgevaarlijke situaties op het werk leiden, en zeker waar wordt gewerkt met giftige en vluchtige stoffen.

Lees ook: Jacco Vonhof: 'Politiek neemt de tijd, werk bij mkb droogt op'

Geen werknemertje pesten

Hier weegt de veiligheid voor de medewerker zelf, zijn collega’s en de omgeving toch echt zwaarder dan de privacy. Schending van de lichamelijke integriteit, hoorde ik een collega van een vakbond vermanend roepen. Ik snap dat niet. Bij piloten en treinmachinisten vinden we het heel normaal dat die getest worden. Het is geen werknemertje pesten, het gaat ons om de veiligheid. Wat ons betreft wordt dit soort testen ook bij ander gevaarlijk werk mogelijk. Echt niet altijd, iedereen en overal, maar wel als daar aanleiding voor is en de risico’s groot zijn. In het algemeen belang.

Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland): het is tijd voor een mkb-rechter