Nieuws Wet- en regelgeving

Ondernemers steeds vaker afgeperst en bedreigd

De Vertrouwenslijn Afpersing wordt steeds vaker gebeld door ondernemers die slachtoffer zijn van bedreiging of afpersing. Dat blijkt uit cijfers die zijn ingezien door het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Van onze redactie 17 maart 2023

Hedel camera afpersing bedreiging

Camerabeveiliging bij fruitbedrijf De Groot in Hedel. Het bedrijf stond centraal in een omvangrijke drugs- en afpersingszaak. Foto: ANP

Als ondernemers niet betalen, dreigen criminelen bijvoorbeeld de familie of medewerkers iets aan te doen of explosieven voor de deur te leggen. In 2022 ontving de Vertrouwenslijn 188 telefoontjes, dat zijn er 55 meer dan in het jaar daarvoor. Het is het hoogste aantal sinds de cijfers vanaf 2019 op deze manier worden bijgehouden.

'In 33 gevallen is het dossier uiteindelijk overgedragen aan het expertisenetwerk van de politie dat zich bezighoudt met gijzeling, ontvoering en afpersing'

Familiebedrijven in het mkb gevoelig voor malafide geldschieters

In 33 gevallen is het dossier uiteindelijk overgedragen aan het expertisenetwerk van de politie dat zich bezighoudt met gijzeling, ontvoering en afpersing. In 2021 ging het nog om 24 dossiers.

Vooral familiebedrijven in het midden- en kleinbedrijf zijn gevoelig voor malafide geldschieters.

Lees ook: Nederlandse bedrijven nemen cybersecurity te weinig serieus: 'Ver-van-mijn-bedshow'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws