Nieuws Wet- en regelgeving

Kleine ondernemers nog altijd in onzekerheid over wettelijke betaaltermijn

Toen Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland) in april vorig jaar opriep tot een kortere wettelijke betaaltermijn, was staatssecretaris Mona Keijzer er als de kippen bij om dit te onderstrepen. Even leek de vaart er goed in te zitten. Niets lijkt minder waar. Ruim acht maanden (!) na dato mogen grote bedrijven er nog steeds 60 dagen over doen om facturen van kleine ondernemers te betalen.

Van onze redactie 16 januari 2020

Onzekerheid betaaltermijn

Kleine ondernemers moeten nu vaak nog (te) lang wachten op hun geld. | Foto: Shutterstock

De reactie van een woordvoerder van Economische Zaken is weinig hoopgevend voor de kleine ondernemers in ons land. ,,We zijn er nog steeds mee bezig en het loopt. Het kost allemaal tijd voordat zoiets geregeld is. Hoelang het duurt durf ik niet te zeggen”, aldus de woordvoerder. Ze bevestigt dat het nog altijd op de agenda van de beleidsmakers staat. Maar daarmee lijkt dan ook alles gezegd.

Oproep MKB-Nederland

Op 23 april 2019 vroeg Vonhof actie van de overheid rondom de lange betaaltermijnen die grote bedrijven vaak hanteren naar kleine leveranciers. Hij deed dit in zijn blog op De Ondernemer. ,,Voor de kleine ondernemer is het dan maar slikken of stikken. Ze hebben immers nauwelijks onderhandelingspositie en zijn vaak afhankelijk van die grote klanten”, aldus Vonhof.

Betaaltermijn

Met leden ogen zag MKB-Nederland de gemiddelde betaaltermijn van groot naar klein oplopen. In 2018 was de betaaltermijn volgens Graydon gemiddeld 41,5 dagen. Vonhof: ,,Het doet het ergste vrezen voor als het straks conjunctureel weer minder gaat. Als bedrijven nu al laat betalen, wat doen ze dan straks?“

Per brief vroeg Vonhof aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken om de wettelijke betaaltermijn van ‘groot naar klein’ gewoon vast te stellen op 30 dagen. Dat zou eerlijker en beter zijn naar de kleine leverancier, en daarmee ook beter voor de economie. ZZP Nederland en Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) juichen het initiatief toe.

Staatssecretaris Mona Keijzer

Na het stevige signaal van MKB-Nederland pakte de staatssecretaris deze handschoen in april 2019 razendsnel op. ,,Ik ben het met mkb-ondernemers eens als ze vinden dat ze sneller hun geld moeten krijgen voor geleverde producten en diensten'', zei Keijzer een dag na Vonhof's blog tegen De Ondernemer. De betalingstermijn van zestig dagen zou die zomer tegen het licht worden gehouden.

Zestig-dagennorm

De huidige betalingstermijn van zestig dagen staat in een wet die in 2017 door de Tweede Kamer werd aangenomen. Volgens een woordvoerder van MKB-Nederland vindt het onderzoek dat deze zomer plaats zou vinden in dit kwartaal plaats. "Het onderzoek gaat in op de belangrijkste gerealiseerde effecten van de uiterste betaaltermijn van 60 dagen en over de te verwachten effecten wanneer de betaaltermijn naar 30 dagen wordt terug gebracht. Dat is dus bijna klaar. We wachten het af."