Nieuws Wet- en regelgeving

Vlog Marcia Geerts: hoe je als werkgever #MeToo buiten de deur houdt

Seksuele intimidatie en aanranding staan sinds de grote populariteit van hashtag #MeToo volop in de aandacht van (sociale)media. Volgens Advocate Marcia Geerts is het een kwestie van tijd totdat de discussie ook bij het bedrijfsleven opkomt. In haar vlog geeft ze adviezen hoe je daar als werkgever mee omgaat en hoe je het voorkomt.

Vincent Krijtenburg | Video: Advocatenkantoor Geerts 30 november 2017

Vlog marcia geerts metoo 1

In oktober 2017 moedigde de Amerikaanse actrice Alyssa Milano op Twitter vrouwen aan om met de hashtag #MeToo hun ervaringen met seksueel overschrijdend gedrag te delen. Aanleiding voor de actie waren de beschuldigingen aan het adres van filmproducent Harvey Weinstein. De hashtag was volgens de Britse omroeporganisatie BBC op 15 oktober 2017 - de dag van de lancering - al 200.000 keer gebruikt, en op 16 oktober meer dan 500.000 keer getweet.

Regels

Om problemen met grensoverschrijdend gedrag te voorkomen is het volgens Geerts goed om gedragsregels vast te stellen. Zorg ervoor dat de regels in een document staan en dat ze ook herhaaldelijk onder de aandacht komen van je werknemers.

Lees ook: Vlog Marcia Geerts: Welke rechten heb je als ondernemer als je gaat scheiden?

Vertrouwenspersoon

Andere tip van de advocate is om een vertrouwenspersoon in de arm te nemen, aan wie men vertrouwelijke zaken kan vertellen. Het moet duidelijk zijn wie het is en hoe deze persoon met de vertrouwelijke gegevens omgaat.

Bespreekbaar

Tot slot moet het thema grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar worden gemaakt. Door hetonderwerp in een functioneringsgesprek op de agenda te zetten signaleer je mogelijk tijdig problemen. Door de besproken feiten op te nemen in een verslag van het gesprek, heb je later iets om op terug te vallen in het geval van een juridische procedure.