Nieuws Actueel

Wetenschappers ontwikkelen alternatief voor dure medicijnen

Van onze redactie 9 april 2015

Image 4847253

De Utrechtse professor Huub Schellekens is erin geslaagd een medicijn te ontwikkelen voor de erfelijke ziekte van Pompe, die het spierweefsel ernstig aantast. Reguliere medicijnen om Pompe te bestrijden kosten jaarlijks 150.000 tot 200.000 euro. Schellekens’ alternatief kost circa 1/10 van dat bedrag.

Erfelijke ziekte Volgens Joep de Groot van CbusineZ, dochterbedrijf van CZ, hoopt Schellekens binnen 3 tot 6 jaar goedkope middelen voor behandeling van de eveneens erfelijke ziekte van Fabry en de ziekte van Gaucher te ontwikkelen.

Nederland telt enkele honderden mensen die lijden aan deze ziekten. Nu moeten hun dure geneesmiddelen uit de steeds krapper wordende ziekenhuisbudgetten worden betaald. Als de geneesmiddelen goedkoper worden, kunnen meer mensen worden geholpen.

Geen productie Het gaat om alternatieven voor medicijnen waarvan de patenten verlopen zijn. Het is niet de bedoeling de goedkopere middelen straks fabrieksmatig te produceren, legt De Groot uit. "De apotheker kan het middel bereiden op voorschrift van de behandelend arts."