Nieuws Actueel

WHO: Bewerkt vlees = kankerverwekkend

Rik Nizet 27 oktober 2015

Vlees spies pan groot

Bewerkt vlees wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangemerkt als kankerverwekkend voor de mens. Dat blijkt uit grootschalig wereldwijd onderzoek, en bevestigt eerdere conclusies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds dat bewerkt vlees en rood vlees risicofactoren zijn voor darmkanker.

De WHO maakte maandag de resultaten bekend van een grondige evaluatie van het bewijs voor een verband tussen bewerkt vlees, rood vlees en kanker. Bewerkt vlees wordt door de WHO aangemerkt als kankerverwekkend, en rood vlees als waarschijnlijk kankerverwekkend, voor de mens.

Wereld Kanker OnderzoekHet Wereld Kanker Onderzoek Fonds vindt het een goede zaak dat ook de Wereldgezondheidsorganisatie aandacht geeft aan de rol van voeding bij het ontstaan van kanker. Een belangrijk onderzoeksgebied waar we ons al jaren voor inzetten.

Uit de wetenschappelijke rapporten van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit 2007 en 2011 bleek er al sterk bewijs te zijn dat het eten van te veel rood vlees en bewerkt vlees invloed heeft op het risico op darmkanker. Ons advies voor de preventie van kanker is om niet meer dan 500 gram (gewicht na bereiding) rood vlees per week en liever geen bewerkt vlees te eten.

AnalysesNadia Ameyah, directeur Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "Uit onze uitgebreide analyses van wereldwijd wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het eten van te veel rood of bewerkt vlees het risico op darmkanker verhoogt. Echter hoeven we rood vlees niet helemaal te laten staan omdat het ook gezonde voedingsstoffen bevat zoals eiwitten, ijzer, en zink. Waar het om gaat is om een gezond en gevarieerd voedingspatroon te hebben dat is gebaseerd op voornamelijk plantaardige voeding aangevuld met kleine hoeveelheden dierlijke voeding zoals vis, gevogelte en rood vlees."

OnderzoekHet Wereld Kanker Onderzoek Fonds is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op de preventie en overleving van kanker door een gezonde voeding en leefstijl. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker.

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.