Nieuws Actueel

Wie brouwt Neerlands beste amateurbier?

Tim van der Hammen 30 november 2015

Bierbrouwenamersfoort1065

Nog nooit kende Nederland zo veel brouwerijen. Zelf je bier brouwen is in. Enthousiaste amateurbrouwers, jong en oud, houden zich in keukens, schuren en garages urenlang bezig met het ambacht van bierbrouwen, zo schrijft het AD.Bierbrouwersgilde De Amervallei in Amersfoort hield zaterdagavond de Gildekampioenschappen Bierbrouwen voor alle biergildes in Nederland. Vijftien biergildes hadden gezamenlijk 166 bieren ingezonden. Met als inzet: wie brouwt Nederlands beste amateurbieren?' Tijdens het bierdiner, dat plaatsvond in Leerhotel Het Klooster, werden de prijzen uitgereikt. Het diner, met bijpassende biersoorten, was samengesteld door tv-kok Arvid Bergström.Iedere amateurbrouwer die aangesloten is bij een erkend bierbrouwersgilde, kon zijn topbieren insturen en laten beoordelen door een professionele jury. Vader Vok Oud (58) en zijn twee zoons Nick (32) en Koen (26) houden zich ruim twee jaar serieus bezig met bierbrouwen. Ze zijn afkomstig uit Berkhout (Noord-Holland) en hun brouwerij draagt de naam Old Berckhout. Old Berckhout is aangesloten bij amateurbierbrouwvereniging 't Wort Wat! uit Hoofddorp.Elkaar zien"Mijn beide zoons zijn het huis uit en ik zocht een leuke manier om elkaar vaker te zien," vertelt vader Vok. "Samen bierbrouwen leek me een leuke hobby." Zoon Koen kreeg een bierbrouwcursus als verjaardagscadeau, Vok en Nick waren direct enthousiast. Eens per drie, vier weken brouwt het trio Oud een nieuw bier, zo'n twintig liter per keer."Om een goed bier te brouwen ben je 6 à 7 uur bezig," vertelt Nick. "Verder leer je steeds beter om verschillende soorten en smaken bier te onderscheiden." Volgens Nick zijn twee aspecten belangrijk om een goed bier te brouwen: hygiëne en geduld. "Alle onderdelen van onze bierbrouwinstallatie zijn van roestvrij staal. Dat bepaalt de uiteindelijke smaak.""Met onze IPA (biersoort) hebben we de eerste prijs gewonnen in de C- klasse," roept Koen uit. "Met 92 punten, ongekend!" De brouwers zijn een beetje verbouwereerd door dit succes. Maar ook trots op de prachtige beoordeling van de jury. ,,Een bekroning om op de ingeslagen weg door te gaan," besluit Nick.