Nieuws Actueel

Wie de hardste klappen kreeg, groeit nu het snelst

Natasja de Groot 27 november 2015

Bouwcrisis1065

De bouw timmert aan de weg: meer omzet, minder faillissementen en de bouwers zijn positiever. Zo luidde het oordeel van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren. Is de sector weer helemaal boven Jan? Kenners zijn er niet van overtuigd.

Wie zou er niet staan te juichen bij deze mooie cijfers: de omzet in de bouw lag in het derde kwartaal bijna 7 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Er vielen vorig kwartaal ook minder bouwbedrijven om. Het aantal faillissementen bleef steken op 154. Dit is het laagste aantal sinds de eerste meting in 2009. En dan denken ondernemers ook nog eens dat de bouwsector volgend jaar verder aantrekt.

"Ja, het zijn mooie cijfers," beaamt directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland. "We zouden wel gek zijn om hier niet gelukkig mee te zijn."

Toch is het niet zo rooskleurig als de cijfers ons doen geloven, geeft hij aan. Volgens Heinis is in de grond-, weg- en waterbouw nog bar weinig te merken van de aantrekkende bouwsector. Dit onderdeel moet het vooral hebben van overheidsopdrachten. "En niet alleen de nieuwe opdrachten blijven uit, ook stellen de rijksoverheid en gemeenten groot onderhoud en renovatiewerk uit," constateert Heinis.

KantoorgebouwenBouwend Nederland bracht al verschillende zorgelijke rapporten uit over de onderhoudsstaat van onder meer bruggen en dijken. "We hebben er bij de overheid op aangedrongen om hier meer geld op de rijksbegroting voor vrij te maken.'' Ook over de tweede pijler van de bouw - kantoorgebouwen - heeft Heinis zorgen. "Ja het gaat beter, maar het tempo is langzaam," vertelt hij. Er staat nu omgerekend zo'n 4000 voetbalvelden aan kantoorpanden leeg.

Waar schijnt de zon dan wel? In de woningbouw. Daar is de door het CBS genoemde omzetstijging van 7 procent met name aan te danken. Consumenten die jarenlang niet durfden of konden verhuizen, willen weer kopen. "Het gaat beter, maar we zijn nog niet op het oude niveau. We komen uit een diep dal," zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. Volgens de woningmarktdeskundige zijn de afgelopen jaren 5000 bedrijven failliet gegaan en 70.000 bouwvakkers ontslagen.

Aan de bakVoorzitter Henk Klein Poelhuis van de Aannemersfederatie ziet bedrijven die de hardste klappen kregen tijdens de crisis, nu het snelst opkrabbelen. "Metselaars, voegers en tegelzetters. Zij kunnen weer volop aan de bak." Dat positivisme trekt volgens het CBS door: 16 procent van de ondernemers verwacht dat de omzet volgend jaar stijgt. Klein Poelstra: "Wat zegt dat over die andere 84 procent? Het gaat beter, maar ik denk dat we 5 jaar verder zijn voor de zon pas echt schijnt.''