Nieuws Actueel

Wie een kuil graaft...

Bram de Vrind 14 februari 2014

Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in. Dat lijkt aan de hand met de accijnsverhoging die het kabinet heeft ingevoerd op brandstof. Omdat transportbedrijven over de grens gaan tanken, loopt het kabinet tientallen miljoenen mis.

Tanken toch weer goedkoper

Het kabinet houdt vooralsnog vast aan de accijnsverhoging op diesel en LPG die in januari is ingevoerd. Staatssecretaris Eric Wiebes wil in mei op basis van onderzoek bekijken of de verhoging kan blijven of moet worden aangepast.

Dat bleek vrijdag uit de woorden van Wiebes na de wekelijkse ministerraad. Brancheorganisaties TLN stelde vrijdag dat de maatregel de schatkist twee keer zoveel kost als dat het op had moeten leveren. De accijnsverhoning had 90 miljoen euro bij de transportsector moeten opleveren. In plaats daarvan zouden ongeveer 180 miljoen euro aan accijnsinkomsten verdwijnen doordat transportorganisaties in het buitenland gaan tanken.Wiebes gaf vrijdag toe dat die cijfers er niet mooi uit zien. Objectieve berekeningen van zijn eigen ministerie heeft hij nog niet. Wiebes verwacht in mei cijfers te hebben over de eerste maanden van dit jaar en dan te kunnen bekijken of de accijnsverhoging moet worden aangepast.Wiebes: ,,Van mij mag u verwachten dat ik objectief vaststel wat de cijfers zijn, wat de effecten zijn en waardoor het komt. We nemen de tijd die nodig is, dit kun je niet op basis van één maand bekijken. Alternatieven onderzoeken als je niet weet wat er aan de hand is, dat is niet verstandig.''Hij heeft geprobeerd het onderzoek te versnellen, maar dat is maar ten dele gelukt. April komt nog net te vroeg voor een conclusie, aldus Wiebes.