Nieuws Actueel

Wie had ex-neuroloog Jansen moeten stoppen?

Van onze redactie 10 januari 2015

In de strafzaak is Jansen veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, onder meer wegens het stellen van verkeerde diagnoses met vérstrekkende gevolgen voor zijn patiënten. Een patiënte pleegde zelfmoord nadat ten onrechte de diagnose voor een ernstige ziekte was gesteld. Die zelfmoord valt de voormalig arts aan te rekenen, oordeelde de rechter. Momenteel loopt hier hoger beroep. Het wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd. Tegelijkertijd lopen er ook meerdere medische tuchtzaken. De tuchtrechter oordeelde eerder al dat Jansen zijn beroep nooit meer mag uitoefenen.

Maar het is de vraag of de mensen om hem heen, het ziekenhuisbestuur en de IGZ iets te verwijten valt. Bij het Regionaal Tuchtcollege kreeg een IGZ-inspecteur al een waarschuwing, de inspectie ging daartegen in beroep. MST-bestuurder Ruud Ramaker kreeg een iets zwaardere maatregel, een berisping. De klachten tegen twee andere bestuurders werden door de tuchtrechter afgewezen; hiertegen gingen de slachtoffers van Jansen in beroep.

De zaak tegen de ex-neuroloog sleept al jaren. Jansen werkte vanaf 1978 bij het Medisch Spectrum Twente (MST). In 2004 vertrok hij daar na een gedwongen ontslag als gevolg van een reeks van fouten, medische missers, een verslaving aan medicijnen en diefstal van receptenblokken.