Nieuws Actueel

Wie is Gulnara Karimova?

Bram de Vrind 24 april 2015

Wie is gulnara karimova oezbekistan

Popster, mode-ontwerpster, vastgoedbazin en VN-vertegenwoordigster. Gulnara Karimova is of was het allemaal. De Oezbeekse presidentsdochter die zou zijn omgekocht door in Nederland gevestigde bedrijven, kent vele gezichten.

Lees ook:

Bedrijf koopt presidentsdochter om De prinses van Oezbekistan

Twee grote in Nederland gevestigde telecombedrijven worden ervan verdacht Karimova te hebben omgekocht. Ze zouden honderden miljoenen euro hebben betaald aan een brievenbusfirma in ruil voor vergunningen en frequenties voor gsm-netwerken in Oezbekistan.

HuisarrestGulnara Karimova (Farg'ona, 8 juli 1972), zou inmiddels in ongenade zijn gevallen bij haar vader Islam Karimov, die al decennia de scepter zwaait in de Centraal-Aziatische ex-Sovjetstaat. Haar bedrijven werden gesloten en geruchten gonsen dat ze al meer dan een jaar huisarrest heeft.

Diplomatieke beschermingAfgaande op haar Wikipedia-pagina rondde Karimova verschillende studies af, waaronder een Master Regionale studies op Harvard. Ze representeerde haar land als ambassadeur in Spanje, en was afgevaardigde voor Oezbekistan bij de VN in Genève. Tot 2011 genoot ze hierdoor diplomatieke bescherming.

GoogooshaMaar de Oezbeekse high society-dame heeft meer talenten. Ze maakt platen onder de artiestennaam Googoosha. En ze ontwerpt mode. Ze etaleerde haar nieuwe lijn GULI (2011-2012) op de modeweek in Moskou.

KrimOnderwijl doet de presidentsdochter in vastgoed. Ze bezit volgens de krant Respublica uit Kazachstan huizen in onder meer Londen, Dubai, Parijs, Saint Tropez, Moskou en op de Krim. Ze begaf zich tot voor kort nog onder de internationale jetset en had vele bedrijven. Maar haar stichting, haar tv-stations en haar winkel zijn allemaal gesloten, meldt NRC Q.